500 de copii din Sălaj, ajutaţi să îşi învingă handicapul cu bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă mobilă formată din specialişti ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului va face terapii de recuperare la domiciliul acestor copii.

Aproape 500 de copii cu dizabilităţi din Sălaj, copii crescuţi în familii sau daţi în plasament, vor beneficia de terapii de recuperare la domiciului, oferite de o echipă formată din şase specialişti din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Echipa a fost pregătită printr-un proiect al Ministerului Muncii, finanţat din fonduri europene, ce are ca scop încurajarea păstrării copiilor cu probleme în familie. Pentru deplasările echipei la aceşti copii, prin proiect s-a cumpărat un microbuz, dar şi aparatură de kineto-terapie, teste psihologice şi echipamente de logopedie. Valoarea cheltuielilor materiale se ridică la 75.000 de lei - a aprecizat, astăzi, la lansarea activităţii echipei mobile, Violeta Milaş, directorul DGASPC Sălaj.

484 de copii vor beneficia de terapie


În Sălaj sunt în acest moment, potrivit datelor DGASPC, 662 de copii cu dizabilităţi. 484 dintre ei au fost selectaţi să beneficieze de recuperare cu ajutorul acestei echipe mobile. "Nu putem interveni la copii cu astm bronşic sau cu psoriazis. Am ales acei copii pe care îi putem ajuta prin kineto-terapie sau prin consiliere psihologică sau logopedică", explică Violeta Milaş. În judeţ sunt acum trei centre specializate în recuperarea copiilor - câte unul la Zalău, la Şimleu Silvaniei şi la Jibou, însă peste jumătate din copiii cu probleme din Sălaj sunt în mediul rural, iar transportul lor la unul dintre aceste centre este dificil, mai ales pentru cei proveniţi din familii mai sărace.

"Să nu vă închipuiţi că vom face minuni!"


Directorul DGASPC precizează, din capul locului, că scopul acestei echipe şi al proiectului  nu este acela de a face minuni, ci  de a face ca aceşti copii să capete măcar un grad minim de independenţă, să înveţe câteva deprinderi elementare. "Să nu vă închipuiţi acum că un copil tetraplegic va merge acum! Vom încerca să îi ajutăm atât cât se poate să aibă o viaţă mai bună", completează Milaş.
Sălajul este unul dintre cele 20 de judeţe din ţară în care se implementează acest proiect.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite