4 milioane de lei pentru un Sălaj pe placul Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Şase primării din Sălaj vor primi de la Fondul de Mediu aproape 4 milioane de lei pentru a-şi amenaja spaţii verzi. Banii sunt alocaţi prin Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi şi au ca scop atingerea ţintei europene, de 26 de metri pătraţi se spaţiu verde pentru fiecare locuitor.

Şase primării din judeţ vor primi de la Administraţia Fondului de Mediu, prin Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi, bani pentru amenajarea de parcuri şi locuri de joacă pentru copii. Cea mai mare sumă, de 925.058 de lei, va merge la Cehu Silvaniei, unde va fi amenajat, potrivit reprezentanţilor primăriei, un parc de aproape o jumătate de hectar pe strada George Coşbuc. Parcul va avea alei ecologice, spaţiu de joacă pentru copii, plante şi gazon cu sistem de irigare, bănci şi coşuri de gunoi, toalete ecologice şi sistem de iluminat solar.


Peste 900.000 de lei va primi şi Primăria Bocşa. Primarul Ioan Barou spune că banii vor fi folosiţi pentru înfiinţarea unui parc nou în zona căminului cultural din centrul de comună, acolo unde se va construi, din fonduri europene, şi o creşă. „Vom face şi un teren de joacă pentru copii de la creşă, cu gazon şi mobilier adecvat, dar şi spaţii de relaxare pentru locuitori, cu alei şi bănci”, explică primarul. Va fi montată şi o statuie a lui Simion Bărnuţiu, marele cărturar urmând să şi dea numele său parcului.

La Şimleu se fac două parcuri


Oraşul Şimleu Silvaniei primeşte, la rândul său, 893.426 de lei. Potrivit primarului Septimiu Ţurcaş, în oraşul de sub Măgură vor fi amenajate cu această ocazie două parcuri, unul pe malul Crasnei, iar altul în cartierul Brădet. Pe malul Crasnei va fi construită, între strada Nicolae Bălcescu şi halta CFR, o pistă pentru biciclişti, cu bănci din loc în loc şi spaţii de joacă pentru copii. În cartierul Brădet,  viitorul parc va fi amplasat în zona Stadionului (lângă blocurile B-I) şi va cuprinde un spaţiu de joacă pentru copii şi un spaţiu verde.


Bani prin acelaşi program mai primeşte şi comuna Sărmăşag. Cu cei 598.661 de lei este programată amenajarea unui parc de joacă şi recreere în Cartierul Minier. Comuna Vârşolţ va primi 497.000 de lei pentru înfiinţarea unor spaţii verzi în centrul de comună, iar Nuşfalăul va primi 414.075 lei pentru reabilitarea şi extinderea parcului „Arany Janos”.

Ordin de la UE


Finanţările pentru spaţii verzi se acordă în scopul încadrării în normele europene, care cer ca până la 31 decembrie să avem cel puţin 20 de metri pătraţi de spaţii verzi pe locuitori, iar până la finele lui 2013, 26 de metri pătraţi. Potrivit datelor Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sălaj, dintre oraşele din judeţ, doar Jiboul se încadrează în limita europeană, cu 29,34 de metri pătraţi de spaţiu verde pe locuitor. Zalăul are 19,42, Cehu Silvaniei are 18,70, iar codaşul judeţului este Şimleu Silvaniei, cu numai 6,07 metri.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite