240.000 de petarde confiscate de poliţiştii din Şimleu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr de 23 de ani din satul Cehei este cercetat pentru deţinere de materiale explozive, poliţiştii din Şimleu găsindu-i în casă nu mai puţin de 239.785 de petarde. Bărbatul riscă acum cel puţin doi ani de închisoare.

“Până să fie depistat de poliţişti, tânărul vânduse petarde mai multor adolescenţi din Şimleu”, explică Mariana Cristea, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj.

În urma perchiziţiei efectuate la domiciliul bărbatului, poliţiştii au găsit 239.785 de petarde, cu unul şi trei focuri, şi trei artificii cu 10 focuri.

Comerciantul de petarde riscă o pedeapsă cu închisoarea de minimum doi ani.

Controale la pocnitori până la jumătatea lunii ianuarie

Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Sălaj, vor verifica societăţile comerciale autorizate să efectueze operaţiuni cu obiecte pirotehnice, urmărindu-se în mod special stocurile faptice şi scriptice, respectarea legalităţii operaţiunilor derulate, conform prevederilor H.G. 536/2002 pentru aprobarea Normelor tehnice privind deţinerea, prepararea, experimentarea, distrugerea, transportul, depozitarea, mânuirea şi folosirea materiilor explozive utilizate în orice alte operaţiuni specifice în activităţile deţinătorilor, precum şi autorizarea artificierilor şi a pirotehniştilor.

De asemenea, poliţiştii au în vedere identificarea importatorilor de obiecte pirotehnice, verificarea legalităţii operaţiunilor de import-export, a evidenţierii în actele financiar-contabile a veniturilor realizate, verificarea şi clasificarea obiectelor pirotehnice conform claselor şi categoriilor din care fac parte, respectarea legalităţii privind obiectul de activitate pentru care s-a eliberat autorizaţie, verificarea termenelor de garanţie înscrise pe ambalaje, a traducerilor în limba română şi a categoriilor din care fac parte, precum şi a modului de păstrare, depozitare, manipulare şi folosire a obiectelor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.
 
Totodată, sunt efectuate atât verificări încrucişate la societăţile comerciale identificate că au achiziţionat articole pirotehnice, urmărindu-se destinaţiile finale şi traseul de la importator la vânzător, cât şi controale la locurile de desfăşurare a jocurilor de artificii, în privinţa modului de respectare a normelor legale privind transportul, depozitarea, manipularea articolelor pirotehnice şi condiţiile de executare a focurilor de artificii.
 
Nu în ultimul rând, acţiunea vizează identificarea persoanelor fizice care desfăşoară operaţiuni cu obiecte pirotehnice fără autorizaţie legală, documentarea activităţilor ilegale şi luarea măsurilor prevăzute de lege.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite