Poliţiştii TF şi angajaţii CFR din Jibou acuzaţi de furt de motorină, trimişi în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

23 de persoane, acuzate că au furat peste 14.000 de litri de motorină din locomotivele staţionate în gara Jibou, au fost trimise în judecată de procuroriProcurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au finalizat cercetările în dosarul furtului de motorină de la Jibou, demascat de oamenii legii în urmă cu exact un an. Dosarul, în care au fost cercetate în total 174 de persoane, a fost înregistrat luni la Tribunalul Sălaj.

La exact un an de la cele 11 percheziţii care au zguduit anul trecut oraşul Jibou, cercetările procurorilor în cazul celor cinci poliţişti TF şi a angajaţilor CFR, acuzaţi că furau motorină din locomotivele staţionate, au ajuns la final.

După cum a precizat, marţi, într-o conferinţă de presă, Pompilia Stana, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, dosarul, numărând nu mai puţin de 20.000 de pagini, a fost înregistrat luni la Tribunalul Sălaj, urmând să aibă primul termen în data de 15 iunie.

174 de persoane au fost cercetate, în total, în acest dosar. Dintre acestea, doar 23 au fost trimise în judecată. Este vorba despre cinci poliţişti TF din Jibou (ştefan Felician, Cristian Ioan Pop, Dan Radu Bartiş, Călin Gabriel Botiş, Darius Florin Ciurte), acuzaţi de luare de mită şi de complicitate la delapidare în formă continuată, plus 18 angajaţi ai Staţiei CFR din oraş – mecanici de locomotivă, împiegaţi de mişcare, agentul unei fime de pază - acuzaţi de dare de mită şi delapidare în formă continuată. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de instanţă, ei riscă pedepse de până la 15 ani de închisoare, spun procurorii.

Potrivit procurorului Rodica Pece Vaida, din cercetările efecuate a reieşit că, „atunci când erau de serviciu, cei cinci poliţişti pretindeau mecanicilor de locomotivă, cu titlu de mită, între 5  şi 10 litri de motorină, pentru a nu constata sustragerile de motorină şi ulei făcute de mecanici din locomotive”.

Procurorul mai precizează că mecanicii sustrăgeau motorină în cantităţi cuprinse între 20 şi 200 de litri la sosirea din fiecare cursă, din care dădeau poliţiştilor, pe de-o parte, cei 5 – 10 litri ca mită, plus o lată cantitate contracost, însă la preţuri sub cele de la pompă. La rândul lor, poliţiştii vindeau motorina şoferilor din zonă interesaţi. Este vorba, în principal, despre 143 de persoane, cercetate în dosar, care au scăpat însă doar cu amenzi administrative ce cumulează 41.100 de lei.

Prejudiciul cauzat companiei de căi ferate constă, potrivit procurorilor, în 14.612 litri de morină şi 180 de litri de ulei, ceea ce, la preţul actual al carburanţilor, se apropie de 100.000 de lei.

Hoţii sunt liberi

Cele 23 de persoane trimise în judecată se află în acest moment în stare de libertate. „Poliţiştilor le-au fost retrase avizele de poliţie judiciară şi sunt acum pe munci neoperative la dispoziţia conducerii. Cei 18 angajaţi CFR şi-au păstrat, deocamdată, toţi locurile de muncă”, precizează prim procurorul.Cei cinci poliţiştii şi patru dintre angajaţii CFR au stat în arest preventiv aproape două luni, fiind lăsaţi în libertate, printr-o decizie a Curţii de Apel Cluj, la sfârşitul lunii iulie 2010.

Cazul de la Jibou, care a pornit de la un denunţător care s-a adresat Direcţiei Judeţene Anticorupţie, a lăsat Biroul de Poliţie Transporturi Feroviare în criză de personal. Singurul angajat care a scăpat basma curată este şeful biroului, Cluadiu Cherecheş, despre care anchetatorii spun că nu a fost implicat în furturile de motorină. „Din probele adunate de noi rezultă că cei cinci poliţişti TF se fereau de şeful lor. Îl evitau, pentru a nu afla cu ce se ocupau ei în timpul serviciului”, susţine Rodica Pece Vaida.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite