La Vaslui se bea în masă apă otrăvită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Probele prelevate relevă că peste 250.000 de locuitori ai judeţului consumă apă infestată.

Potrivit unei situaţii întocmite de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, apa din majoritatea fântânilor din mediul rural are o concentraţie mult prea mare de nitraţi şi nitriţi.

În ultimul an, specialiştii de la DSP au prelevat peste 270 de probe pe care le-au analizat în laboratoarele proprii. 155 nu corespund din punct de vedere chimic. Potrivit conducerii direcţiei, cauza principală a „otrăvirii" apei o reprezintă tratamentele cu îngrăşăminte ale culturilor agricole, ceea ce duce la creşterea concentraţiei de nitriţi şi nitraţi.

Bebeluşii, cel mai expuşi

„Noi am atenţionat de fiecare dată populaţia prin medicii de familie din mediul rural asupra acestor parametri chimici necorespunzători din apă. Cei mai expuşi la îmbolnăviri sunt bebeluşii, însă şi la adulţi pot apărea intoxicaţii dacă ei consumă apă în mod frecvent din aceste surse"
, a declarat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.

În jumătate dintre cele 86 de localităţi ale judeţului populaţia bea apă care-i pune sănătatea în pericol. Vetrişoaia, Soleşti, Laza sau Ştefan cel Mare sunt printre comunele unde apa are o concentraţie mare de nitriţi, nitraţi sau bacterii. Vasluiul a fost singurul oraş în care substanţele toxice din apa potabilă nu depăşesc parametrii acceptaţi.

În judeţ sunt 46 de localităţi care au sisteme centralizate locale de alimentare cu apă, de care beneficiază aproape 43.000 din cei peste 260.000 de locuitori de la ţară. „Dintre cei peste 185.000 de locuitori din oraşe, doar 121.000 beneficiază de sistemul public de apă potabilă. Restul de 60.000 se aprovizionează din fântâni", a mai precizat Mihaela Vlada, şefa DSP Vaslui.

În ultimul an, zeci de copii au ajuns la spital din cauza ape pline de bacterii. Mai grav este că doi bebeluşi, ambii de o lună, unul din Vetrişoaia şi celălalt din Rebricea, au decedat după ce au fost hrăniţi cu lapte praf preparat cu apa din fântâni.

Controale şi sancţiuni

DSP-ul dă vina pe primării şi susţine că ele sunt obligate să efectueze periodic teste ale apei. „Vom dispune controale în mediul rural, vom atenţiona autorităţile locale că au obligaţia, prin lege, de a monitoriza sursele de apă şi de a informa cetăţenii cu privire la calitatea apei. Nu trebuie să lipsească afişajul cu informaţiile corespunzătoare în dreptul fântânilor. În cazul în care aceste dispoziţii nu vor fi respectate, vom recurge chiar şi la sancţiuni", a precizat Radu Renga, prefectul Vasluiului.

Intră pe vaslui.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite