A murit pictorul iconograf Nicuşor Ţintea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicusor Tintea, pictor
Nicusor Tintea, pictor

Artistul s-a stins pe patul de spital, ieri după -amiază, la vârsta de 59 de ani, el fiind diagnosticat de medicii ieşeni cu cancer în fază terminală.

Artistul s-a simţit foarte rău în utlimele două săptămâni. Din păcate, vizita la medic a fost una tardivă, în urmă cu o săptămână el fiind diagnosticat cu cancer. Ieri dimineaţă, a fost transportat la o unitate spitalicească din Iaşi, însă în jurul prânzului, inima a încetat să mai bată, spre durerea soţiei şi a celor doi copii ai săi.

Oamenii de cultură din Vaslui, dar şi cei care l-au cunoscut, vorbesc despre Nicuşor Ţintea ca despre unul dintre  cei mai valoroşi pictori din judeţ, fiind considerat de cunoscători ca un artist complet. Regret enorm, nu-mi pot imagina cum s-a întâmplat. Acum câteva zile m-am întâlnit cu el, la o lansare de carte si părea să se simtă bine, tot timpul radia de tinereţe, de tinereţea spiritului, a ideii. Nu îmi explic ce s-a putut întâmpla, nu ştiam că este bolnav. Nicu Ţintea era un monument de artă, de cultură, era unul din ultimii noştri pictori de biserici, o personalitate care conta enorm în cultura vasluiană şi nu numai. ", a declarat Laurentiu Chiriac, directorul Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare" din Vaslui.

Născut pe 26 iunie 1952 la Vaslui, Nicuşor Ţintea era cunoscut drept unul dintre cei mai mari pictori iconografi din zona Moldovei. A pictat sute de icoane la viaţa lui, iar de prin anii 90 a început să picteze şi biserici. Pe lângă pictură, artistul avea o pasiune şi pentru sculptură, realizând patru busturi.

Într-un ultim interviu acordat ziarului „Adevărul", Nicuşor Ţintea a recunoscut că practică această meserie din plăcere, deoarece nu se câştigă bani atât de mulţi încât să îşi poată permite orice. (Citeşte aici interviul cu Nicuşor Ţintea)

Trupul neînsufleţit al artistului va fi înmormântat, cel mai probabil, sâmbătă.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite