Din 242 de miniştri ai ultimilor ani, judeţul Vaslui a dat unul singur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judeţul nostru a dat un singur ministru în 22 de ani de democraţie
Judeţul nostru a dat un singur ministru în 22 de ani de democraţie

România are, de ceva vreme, un nou guvern, dar noua echipă ministerială nu modifică prea mult configuraţia geografică a originii miniştrilor. Ardealul şi Muntenia continuă să fie pe primele locuri la numărul de miniştri daţi ţării după 1989, după cum rezultă dintr-o analiză a econtext.ro.

În analiza realizată de site-ul menţionat, au fost incluşi miniştii care s-au perindat la conducerea ţării începând cu guvernul Petre Roman. În total, au fost 15 guverne, iar numărul celor care au deţinut funcţia de ministru sau premier s-a ridicat la 242 de persoane.

După cum era de aşteptat, cei mai mulţi miniştri şi premieri provin din Bucureşti. Mai exact, 64 din cei 228 de miniştri, ceea ce reprezintă aproximativ o treime.

Pe locul al doilea, cu 13 miniştri daţi ţării, se situează judeţul Cluj, urmat de judeţul Hunedoara, cu 9 miniştri.

Sunt şi cinci miniştri care nu s-au născut între graniţele actuale ale României: Nicolae Văcăroiu (Cetatea Albă, Basarabia, astăzi Bugeac, Ucraina), sau Nicolae M. Nicolae (născut la Silistra, Bulgaria).

Cu un singur ministru trimis, judeţul Vaslui se află pe locul 38, singurul vasluian despre care amintesc cei de econtext.ro că a ocupat o astfel de funcţie fiind Mihai Zisu, fost ministru al resurselor şi industriei în perioada Guvernului Petre Roman. Zisu a stat în fruntea acestui minister aproape un an de zile, mai exact în perioada 28 iunie 1990-30 aprilie 1991.

Tot cu câte un ministru se numără şi judeţele Ialomiţa, Tulcea şi Giurgiu, în timp ce Ilfovul nu a trimis, până acum, niciun reprezentant în vreunul din cele 15 guverne de până acum.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite