Zeci de vasluieni s-au întors în țară pentru pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai multe solicitări de pensii internaționale provind din Italia (43%) și Spania (23%), dar și din Germania, Grecia sau Austria.

De la începutul anului, la ghișeele Casei Județene de Pensii (CJP) Vaslui s-au prezentat peste o sută de vasluieni întorși din străinătate care au cerut să iasă la pensie, iar alte 91 de persoane au solicitat confirmarea perioadelor de asigurare realizate conform legislatiei române de asigurări sociale în cazul lucrătorilor migranți. „Pentru cele 91 de cereri, au fost emise confirmări în doar 78 de cazuri. În celelate situatii, nu am putut confirma perioadele asigurate în special din cauza  lipsa documentelor care să ateste vechimea în muncă realizată pe teritoriul României sau documentație incompletă referitoare la stagiile de cotizare realizate sau la datele de identificare a migranților", a spus Marius Arcăleanu, directorul CJP Vaslui.

Italia dă cei mai mulți pensionari

În ce privește solicitările de ieșire la pensie, cele mai multe dosare sunt pentru pensionările la limită de vârstă (64) și pensii pentru invaliditate (37), în timp ce 14 vasluieni au solicitat pensie de urmaș. „Soluționarea unui dosar de pensie comunitară este un proces complex, de durată, deoarece presupune participarea instituțiilor competente din cel puțin două țări member. Comunicarea între instituțiile implicate se face, deocamdată, prin corespondență, astfel că de multe ori  documentația depusă de solicitanți este incompletă și este nevoie de corespondență suplimentară", a mai spus Marius Arcăleanu. Directorul Casei Județene de Pensii a adăugat că cele mai multe solicitări de pensii internaționale provind din Italia (43%) și Spania (23%), dar și din Germania, Grecia sau Austria.

Vasluienii care realizează stagii de cotizare într-o țară din Uniunea Europeana pot solicita acolo dreptul la pensie, dacă îndeplinesc condițiile de pensionare reglementate de statul respectiv. Cererea se depune în România, dacă persoana în cauza s-a intors aici, sau la domiciliul din statul de reședință în care își desfășoară activitatea.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite