Zeci de copii din Bârlad agresaţi de părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

18 minori au fost retraşi din familii după ce asistenţii sociali au constatat că rudele nu dau doi bani pe soarta lor. Mulţi micuţi din zona Bârladului sunt neglijaţi sau abuzaţi fizic şi psihic de către părinţi. Cazurile de acest gen şochează, dar nu mai sunt o noutate.

Asistenţii sociali bârlădeni s-au confruntat cu două cazuri de abuz fizic asupra minorilor numai de la începutul acestei luni. Primul a fost cel al unui bebeluş de 10 luni din comuna Ciocani, care a ajuns la spital după ce a fost muşcat şi bătut de propriul tată. La fel a păţit şi un sugar de două luni, lovit de mama sa, săptămâna trecută, chiar în centrul maternal în care se afla.


Cele mai dese cazuri pe care le întâlnesc reprezentaţii Centrului de Primire în Regim de Urgenţă a Copilului Abuzat, Neglijat şi Exploatat (CPRUCANE) din Bârlad sunt însă cele de neglijare. Practic, părinţii uită că mai au de îngrijit un copil.


Din aceste cauze, de la începutul acestui an, doi copii minori au murit, iar alte câteva zeci au ajuns în spital. Potrivit statisticilor oferite de către reprezentanţii CPRUCANE, doar în ultimele trei luni au fost constatate nu mai puţin de 34 de cazuri de copii neglijaţi, abuzaţi fizic sau psihic.


Sărăcia şi lipsa de educaţie, printre cauze


„Din evaluările psihologice pe care le-am realizat, reiese că mulţi dintre părinţi ajung în situaţia de a-şi maltrata copiii după ce şi ei, la rândul lor, au avut parte de un tratament similar în copilărie. Sunt şi multe cazuri de părinţi tineri, care nu se familiarizează cu acest statut şi recurg la astfel de gesturi“, ne-a spus psihologul Ionel Brătianu, şeful CPRUCANE.


Acesta a precizat că printre cauze se mai numără sărăcia şi lipsa de educaţie. „Am organizat de mai multe ori o activitate numită «Şcoala părinţilor», în care elevii sau chiar părinţi au primit consiliere despre cum trebuie să se comporte cu micuţii lor“, a mai spus Brătianu.


Puţini ştiu că pentru sesizarea cazurilor în care copiii sunt agresaţi sau neglijaţi de propria familie, există un serviciu telefonic gratuit, la care oricine poate suna. Acesta este 116.111 şi este valabil pentru toate ţările din Uniunea Europeană. Deşi pot apela şi sub protecţia anonimatului, puţini bârlădeni se implică. De la începutul anului, au fost doar cinci sesizări.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite