Virgil Dudău, preotul care cântă la vioară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părintele din Negreşti, când nu ţine slujbe în biserică, conduce clubul de muzică al Palatului Copiilor din oraş. Părintele a început să cocheteze cu muzica încă de mic copil. Cea care i-a descoperit calităţile muzicale a fost chiar învăţătoarea sa. „Îmi plăcea să cânt, dar nu prea aveam curaj. Învăţătoarea a fost cea care mi-a dat încredere că pot cânta. Pentru mine, ca şi copil, a fost ceva deosebit când am vă

Tot la recomandarea dascălului, părinţii s-au gândit să întindă şi ei o mână de ajutor. Pentru că nu avea bani, tatăl său a rugat un lăutar din sat să-i aducă o vioară, iar visul profesorului a început să prindă contur.


Abia prin clasa a VII-a, acel lăutar i-a făcut cadou instrumentul. Ştiind că va urma cursurile liceului pedagogic, s-a înscris la Casa Pionierilor din Vaslui, unde a fost iniţiat cu adevărat în tainele viorii de regretatul maestru, Constantin Didilescu. „Îmi aduc aminte că am fost cooptat în orchestra liceului încă din primul an de la înscriere. Asta m-a obligat să muncesc şi mai mult la vioară“, mai spune preotul.


Ca învăţător, a înfiinţat prima orchestră


În 1977, proaspăt absolvent al Liceului Pedagogic, Virgil Dudău se întoarce în satul natal, Băleşti, acolo unde a primit catedra de învăţător. Încurajat de directorul de atunci al şcolii, pe lângă activitatea de dascăl a început şi una artistică, înfiinţând un ansamblu folcloric.


„Aveam copii care cântau la vioară, mandolină, acordeon, ţambal şi contrabas. Un taraf adevărat. Dumnezeu mi-a ajutat şi am obţinut cu această orchestră primele premii la concursurile de muzică din ţară“, se mândreşte profesorul. Astfel, în 1979 a obţinut locul III la „Cântarea României“. Graţie succesului obţinut de-a lungul timpului, Virgil Dudău a primit un post şi la Casa Pionierilor din Negreşti, ca suplinitor la catedra de muzică. Ansamblul condus de el a urcat pe podium la „Cântarea României“ în 1985 şi 1987.


A reînfiinţat cercul de muzică de la Negreşti


Câţiva ani, preotul a pus muzica pe plan secund. Angrenat în problemele societăţii din postura de preot, negreşteanul a început construcţia unei biserici pe care a reuşit să o termine de curând. În 2005, la rugămintea autorităţilor locale şi judeţene, dar şi a binecunoscutei profesoare Maria Cornea, părintele a reînfiinţat cercul de muzică de la Negreşti, de care este foarte mândru.


„Am participat cu aceşti copii la nenumărate concursuri. Chiar dacă nu am reuşit să le câştigăm pe toate, sunt foarte mândru de ceea ce fac“, a mai spus preotul.

profil
născut.
12 august 1957, în satul Băleşti, comuna Cozmeşti.
studii. Facultatea de Teologie din Bucureşti, promoţia 1992.
familie. Este căsătorit şi are doi copii.

întrebări şi răspunsuri
Cum reuşiţi să vă împărţiţi între Biserică şi Palatul Copiilor?
Nu sunt singur, ăsta e secretul. Nu m-aş fi descurcat dacă nu aş fi fost ajutat de doamna profesor Lăcrămioara Matei, căreia vreau să-i mulţumesc. Eu, ca preot, nu am aspiraţii de mărire, dar pentru cei 20 de copii din ansamblu doresc tot ce e mai bun.
Ce spune lumea despre un preot muzicant?
Eu cred că numai de bine. Dacă nu ar fi fost părinţii copiilor nu aş fi reuşit să înfiinţez ansamblul «Firicelul». Mă iubesc la fel de mult precum îi iubesc şi eu. Şi cei de sus ne apreciază, altfel nu am fi primit ajutor niciodată. Uitaţi, spre exemplu, Palatul Copiilor din Vaslui ne-a ajutat cu instrumentele.

ce-i place
Pe lângă activitatea de zi cu zi, preotului Virgil Dudău îi place foarte mult să citească. „A fost o vreme când îmi plăcea să lucrez la traforaj. Vârsta nu mă mai ajută acum. De asemenea, îmi place înţelepciunea şi apreciez orice motto pe care îl văd şi îmi impun să îl reţin“, a spus slujitorul bisericii.

ce nu-i place
„Cel mai tare mă impresionează acele momente de reîntâlnire cu foşti elevi care trec pe lângă mine şi mă ignoră. Nu vreau nimic mai mult decât un simplu salut, ceea ce, după părerea mea, reprezintă recunoştinţa pentru dascălul Dudău şi nu omul Dudău“, a afirmat preotul vasluian Virgil Dudău.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite