Violenţa în şcoală, un fenomen greu de stăpânit în judeţul Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stop violenta in scoli. Foto: arhiva
Stop violenta in scoli. Foto: arhiva

Incidentele cu violenţă din şcoli au devenit un subiect „la modă" în ultimii ani în judeţul Vaslui.

Fie că este vorba de bătăi între elevi, de bătăi între profesori şi elevi sau între dascăli şi părinţi, incidentele petrecute în ultimii ani redeschid tema violenţelor  în unităţile de învăţământ din judeţ. Ultimul caz s-a petrecut la sfârşitul săptămânii trecute, atunci când Claudiu Tănase, profesor de fizică la Şcoala din Deleni, a băgat-o în spital pe mama unei eleve de clasa a VIII-a. Scandalul a pornit de la faptul că fata a primit nota 1 după ce a refuzat să dea o lucrare de control deoarece fusese bolnavă timp de două săptămâni, iar mama ei a venit să îi ceară socoteală dascălului. Incidentul s-a petrecut pe holurile şcolii, în văzul mai multor copii care au povestit că profesorul a lovit-o pe femeie cu piciorul în burtă. Potrivit poliţiştilor, scandalul a tulburat orele de curs, la numărul de urgenţă 112 fiind înregistrate trei apeluri date de către alte cadre didactice din şcoală. „În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii au întocmit dosar penal pe numele profesorului sub aspectul săvârşirii infracţiunii de loviri şi alte violenţe", a declarat Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui.

Şi fiul victimei este cercetat

De asemenea, poliţiştii îl anchetează şi pe fiul femeii, care a venit la şcoală şi a încercat să îşi facă singur dreptate, ameninţându-l pe profesorul agresiv cu o rangă de fier. Tânărul a încercat să intre într-o sală de cursuri acolo unde dascălul se încuiase de frica rudelor femeii. „Fiul femeii este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de distrugere, ameninţare şi port ilegal de obiect contondent", a mai adăugat MihaelaŞtraub. Dacă va fi găsit vinovat, profesorul ClaudiuTănase riscă să stea după gratii între o lună şi trei luni sau să primească o amendă penală.

Liceul „Ion Mincu", câmp de bătaie

Unul din liceele din judeţ care a intrat în atenţia opiniei publice din cauza violenţelor este „Ion Mincu". La sfârşitul lunii ianuarie din acest an, două eleve ale acestui liceu s-au bătut în faţaunităţii de învăţământ, după care au continuat să se păruiască şi în incinta acesteia. Grupul Şcolar Industrial „Ion Mincu" este cunoscut ca fiind o instituţie de învăţământ cu probleme, acesta nefiind primul caz în care elevii de aici sunt implicaţi în scandaluri. Numai în toamna anului 2010, spre exemplu, au avut loc două evenimente neplăcute în care actorii principali au fost elevii.

FOTO O femeie din Vaslui, bătută în şcoală de un profesor

Afară e pericolul

Puţine unităţi de învăţământ se pot lăuda cu sisteme de supraveghereeficiente.Un astfel de exemplu este Grupul Şcolar Industrial „ŞtefanProcopiu", unde, din fonduri proprii, s-au cheltuit 40.000 de lei pentru instalarea unui sistem de supraveghere cu 32 de camere. „Pericolul cel mai mare se află în afara şcolilor deoarece noi ne temem de ce i se poate întâmpla elevului atunci când iese pe poarta liceului. Nu toate liceele au sisteme de supraveghere. Din acest motiv, i-am sfătuit pe manageri să treacă în fişa postului  la îngrijitori şi supravegherea copiilor în pauze", ne-a precizat Mihaela Cososchi, şefa Inspectoratului ŞcolarJudeţean(ISJ) Vaslui.

Profesorii au scăpat de sancţiuni

Un alt caz care a şocat opiniapublică a fost cel al unuielev de 12 ani din localitateaŞerboteşti care a ajunsîn stare gravă la spitaldupăce a fostbătutcrunt de un profesor. Incidentul s-a petrecut în decembrie anul trecut, iar respectivul dascăl nu a primitdecât o mustrare. Aceeaşi sancţiune a primit-o şi ClaudiuTănase în anul 2009, atunci când acesta a mai ajuns în atenţia şefilor învăţământului vasluian după ce a lovit un elev. Atunci, deşi şi-a recunoscut fapta, cazul a fost „clasat", iar dascălul a rămas doar cu o mustrare verbală. De această dată, Tănase nu va scăpa aşa uşor ,deoarece şefii ISJ sunt hotărâţi să îl pedepsească pe profesor. În funcţie de ancheta deschisă de conducerea şcolii din Deleni, dar şi de rezultatele cercetărilor efectuate de poliţişti, Tănase riscă să fie exclus din învăţământ.

Intră pe vaslui.adevarul.ro ca să afli cele mai importante informații din oraș și județ.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite