Vasluiul, în topul mortalităţii infantile din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În medie, într-un an, unul din 10 micuţi de până la 5 ani îşi pierde viaţa din cauza sărăciei. Din păcate, judeţul Vaslui se află printre judeţele fruntaşe din acest puct de vedere, numărul unor astfel de cazuri fiind în creştere de la un an la altul.

România este fruntaşă în Uniunea Europeană la capitolul mortalitate infantilă, iar judeţele din Moldova înregistrează unele dintre cele mai ridicate valori din ţară. Astfel, pe primul loc este judeţul Botoşani cu o rată a mortalităţii de 13,4%, urmat de Vaslui cu 13,2%, Suceava cu 11,2%, Neamţ cu 10% şi Iaşi cu 9,8%.

Statistica sumbră a fost realizată de organizaţia „Salvaţi Copiii" România, pe un eşantion de 200 de respondenţi, iar în urma studiului s-a decis ca în localităţile Cepleniţa şi Lungani să dispună mai multe echipe care să lucreze cu femeile gravide şi cu mame care au copiii cu vârsta între 0 şi 5 ani.

„Sperăm ca prin implementarea şi derularea mai multor programe de educaţie parentală să putem influenţa numărul de decese în rândul celor mici"
, a precizat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv „Salvaţi Copiii" România.

Sute de copii din Vaslui agresaţi de părinţi ajung în grija statului

Principalele cauze ale mortalităţii infantile sunt naşterea prematură, 11% dintre copiii familiilor chestionate venind pe lume înainte de vreme, lipsa de educaţie a mamelor, 37% dintre femei nu au mers niciodată la ginecolog în timpul sarcinii, sau naşterea la o vârstă fragedă, 65% dintre respondente devenind mame când aveau mai puţin de 19 ani.

Un număr mare de copii au probleme de sănătate din cauza malnutriţiei. Astfel, 6 din 10 copii ai familiilor din eşantion au fost internaţi în spital cu afecţiuni digestive, iar 10,29% dintre ei au suferit intervenţii chirurgicale.

Intră pe vaslui.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite