Vasluiul, printre puţinele oraşe în care se mai foloseşte troleibuzul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipiul Vaslui a rămas printre puţinele oraşe din ţară şi al doilea în Moldova, după Piatra Neamţ, în care transportul în comun este asigurat de troleibuze.

Chiar dacă, în acest moment, troleibuzele nu mai circulă, şefii Primăriei intenţionează să cumpere mai multe astfel de autovehicule  pentru a asigura transportul public în comun în municipiul Vaslui.

Reţeaua de troleibuze a oraşului Vaslui a fost pusă în funcţiune la 1 mai 1994, cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşte. Circulaţia acestora a fost sistată pe termen nelimitat începând cu 7 iulie 2009. Din cele cinci troleibuze care au fost achiziţionate atunci, două au fost casate, iar celelalte trei se află în stare de conservare.

În prezent, prin intermediul Programului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), se construieşte o nouă linie de troleibuz care va fi finalizată anul viitor. Proiectul vizează construcţia unui sistem de rulare, fixarea stâlpilor şi crearea unui terminal intermodal.

Se circulă cu rable

Jumătate din maşinile Transurb, societatea de transport în comun a municipiului Vaslui, au atins deja gradul de uzură. Vasluienii care circulă cu aubozele actuale vor fi nevoiţi să îndure gerul iarna în maşini vechi de peste trei decenii. Din cele 16 autobuze ale societăţii de transport în comun jumătate sunt pe butuci.

Potrivit conducerii Transurb, numărul mare de trasee şi lispa banilor sunt principalele cauze pentru care rablele vor fi folosite şi anul acesta. „Avem 190 de plecări zilnice din gară, iar dacă am folosi doar cele 8 autobuze noi nu am putea acoperi toate traseele. Am vrut să achiziţionăm autobuze la mâna a doua, mai bune decât cele pe care le avem acum, însă ne-am răzgândit, deoarece vrem să achiziţionăm troleibuze, conform proiectului, deoarece Uniunea Europeană ne-a dat bani pentru refacerea infrastructurii şi folosirea de mijloace de transport în comun nepoluante", a declarat Ileana Daniel, directorul societăţii Transurb.

„Noi vrem să cumpărăm cinci sau şase troleibuze noi, însă, deocamdată, studiem ofertele de pe piaţă. În momentul în care vom găsi cea mai avantajoasă ofertă, vom veni cu un proiect de hotărâre în cadrul Consiliului Local", a confirmat viceprimarul Daniel Neacşu. 

Ce presupune proiectul?

Reabilitarea liniei existente constă în menţinerea traseului general actual al liniei, a celor două terminale existente, unul la Gara Vaslui şi celălalt în strada Spitalui, precum şi în modernizarea instalaţiilor. Linia va fi adaptată în orice moment traseului drumului, după reabilitarea drumurilor pentru vehicule, trotuare şi zona pietonală prin alte proiecte.

Astfel, vor fi reabilitaţi 9.950 de metri de linie pentru troleibuz, în proiect existând şi varianta extinderii cu alţi 4.000 de metri. Valoarea totală estimată a acestui proiect este de 18.337.337 de lei.

Intră pe vaslui.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

 

 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite