Vasluiul, în topul naţional al sărăciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu 13.000 de familii asistate social şi peste 18.000 de şomeri, judeţul a fost detronat doar de Mehedinţi şi Teleorman. Cu un număr record de şomeri şi beneficiari ai venitului minim garantat, Vasluiul ocupă una din poziţiile fruntaşe în topul judeţelor sărace din ţară.

Ultimul raport al Consiliului Judeţean (CJ ) Vaslui arată că, în acest moment, aproape 13.000 de familii din judeţ  beneficiază de ajutoare sociale conform Legii 416.  În ceea ce priveşte şomajul, Vasluiul „se bate“ de câţiva ani buni pentru locurile fruntaşe din ţară. Există, totuşi, şi o veste bună în acest sens.


Judeţul locuitorilor fără joburi


Potrivit ultimelor date ale Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Vaslui, rata şomajului a scăzut în luna august la 11, 6%. Asta înseamnă că Vasluiul ocupă poziţia a treia la nivel de ţară în ceea ce priveşte numărul celor fără serviciu. Pe primele două poziţii se situează Mehedinţiul cu 12,3% şi Teleormanul cu 11,8%. Otilia Moraru (32 de ani) alături de cei doi copii, reprezintă una dintre miile de familii nevoiaşe din Vaslui. Femeia trăieşte din alocaţiile micuţilor pe care trebuie să îi îngrijească şi să le dea şi de mâncare.
„Până nu demult am locuit cu chirie şi mai munceam pe unde apucam de reuşeam să strâng 400-450 de lei într-o lună. Acum, de când proprietarul casei m-a dat afară, m-am mutat la părinţii mei la ţară. Altfel nu aş putea să mă descurc cu cei 164 de lei din alocaţiile celor mici“, se plânge femeia.


Ajutor de la primărie


Din păcate, bugetele locale sunt şi ele la limită. Primăria Vaslui a găsit totuşi nişte bani cu care să îi ofere femeii şi celor doi copii o locuinţă socială.


„În urma unei anchete sociale am stabilit că trebuie să facem ceva pentru familia aceasta. Există riscul ca micuţii să nu poată urma o şcoală. Serviciul Social din cadrul Primăriei a făcut deja demersuri pentru a le oferi o locuinţă socială. Băiatul cel mare a primit un abonament gratuit de transport ca să poată merge la şcoală“, ne-a precizat viceprimarul Valeriu Caragaţă.


În municipiul reşedinţă de judeţ aproape 300 de familii beneficiază de venitul minim garantat.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite