Vasluienii îşi aleg blazonul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O coroană împodobeşte turnul cetăţii, pe turn este un ecuson cu un cap de bour şi ultima de o parte şi de alta a turnului sunt albine
O coroană împodobeşte turnul cetăţii, pe turn este un ecuson cu un cap de bour şi ultima de o parte şi de alta a turnului sunt albine

Primăria a trebuit să renunţe la vechea stemă a oraşului în septembrie 2009, când prefectul a constatat că nu era aprobată de Comisia de Heraldică.

După ce ani de-a rândul Primăria Vaslui a utilizat în mod ilegal o stemă desenată pe calculator, care nu era aprobată de nimeni, edilii au iniţiat o dezbatere publică pentru ca vasluienii să opteze pentru noul blazon al municipiului.

În toate cele trei variante propuse sunt păstrate scutul roşu şi cetatea de argint, care se regăseau pe stema interbelică a localităţii. Diferenţele constau în faptul că în primul model sunt înfăţişaţi doi peşti
într-un ecuson central, pe câmp albastru, iar deasupra lor o coroană voievodală, care împodobeşte turnul cetăţii. De asemenea, de o parte şi de alta a turnului stau două albine galben-aurii.

Nicio comună nu are stemă
În cea de-a doua variantă, în partea centrală, fixat pe turnul cetăţii de argint, se află un ecuson care cuprinde capul de bour. Dispar albinele, iar în locul lor sunt desenate două coroane voievodale moldoveneşti. Cei doi peşti sunt situaţi în partea de jos a scutului.

Ultimul model de stemă se aseamănă cu varianta a doua, numai că în locul coroanelor voievodale se regăsesc albinele. „Fiecare model de stemă este însoţit de un set de explicaţii, astfel încât cetăţenii să înţeleagă fiecare însemn în parte. Consider că vasluienii au dreptul să-şi aleagă stema, motiv pentru care am iniţiat această dezbatere“, a declarat primarul Vasile Pavăl.

Potrivit lui Gheorghe Stoica, secretarul Comisiei Judeţene de Heraldică, în prezent nicio comună din judeţ nu are blazon. „Au fost câteva cereri din partea unor comune pentru aprobarea stemelor, însă ele au fost respinse pentru că nu îndeplineau cerinţele Comsiei de Heraldică“, a precizat Stoica, subliniind că stemele trebuie să cuprindă elemente care semnifică rădăcinile, istoria, obiceiurile şi tradiţiile locale şi să aibă un caracter peren.

Vasluienii sunt bucuroşi că vor avea un cuvânt de spus în alegerea însemnelor oraşului. „Fiecare comunitate are propria identitate, iar acest lucru trebuie să se reflecte şi prin stemă. Sper totuşi să fie respectată opţiunea noastră“, a spus Marius Cernat (39 de ani), profesor.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite