Vasluienii, pradă atacurilor informatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihăiţă Panţâru, directorul DGFP Vaslui
Mihăiţă Panţâru, directorul DGFP Vaslui

Sute de vasluieni riscă să rămână fără bani în conturi dacă dau curs unor solicitări venite pe adresele de e-mail şi care poartă antetul Ministerului de Finanţe, în care trebuie să comunice datele personale şi informaţii privind conturile în bancă.

„Este vorba de un atac de tip phishing, în care oamenii sunt informaţi că trebuie să completeze un formular cu date personale şi de natură financiară, pentru a putea beneficia de o rambursare de impozit", a spus Mihăiţă Panţâru, şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Vaslui. Panţâru a precizat că a fost sunat personal de mai multe persoane, care au cerut lămuriri cu privire la mesajele primite. „Nu pot spune exact câţi au primit astfel de mesaje, dar am primit câteva zeci de telefoane în care eram întrebat de returnarea acestui impozit. Oricum, contribuabilii trebuie să ştie că DGFP Vaslui nu prelucrează date cu caracter personal prin intemediul poştei electronice. În situaţia în care avem nevoie de unele date confidenţiale, noi trimitem o invitaţie contribuabilului să se prezinte la sediul nostru", a explicat Şeful Finanţelor Publice.

 Nici o sesizare la Poliţie

 Atacul informatic care ar putea goli conturile vasluienilor este tratat cu nepăsare de conducerea DGFP. „Nu am făcut nici o sesizare vizavi de acest atac phishing. Eu doar i-am informat pe oameni că trebui să ignore acest tip de mesaje", a mai precizat Mihăiţă Panţâru. În lipsa unor plângeri prealabile, nici poliţiştii nu au demarat cercetări. „Am vorbit cu toţi colegii, inclusiv cu cei de la Poliţiile Muncipale şi cei de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate şi au spus că nu a fost primită nici o sesizare de la vreun cetăţean care să fi rămas fără bani în conturi. În aceste condiţii, nu putem demara cercetări", a declarat Mihaela Ştraub, ofiţerul de presă al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite