Vasluienii, la „mila“ câinilor vagabonzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O treime sunt copii, care au avut nevoie nu doar de vaccin antirabic, ci şi de intervenţia unui chirurg estetician. Hingherii spun că iubitorii de animale nu-i lasă să-şi facă treaba.

La Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui ajung zilnic oameni muşcaţi de câinii străzii.
Potrivit şefului secţiei, doctorul Otilia Bălănescu, numai în acest an peste 350 de vasluieni au ajuns pe patul de spital după ce au fost atacaţi de câini.

„Dacă în aceeaşi perioadă a anului trecut am avut înregistrate 280 de cazuri, anul acesta numărul lor a depăşit  350. Am avut şi cazuri de persoane muşcate de animale sălbatice sau de cai“, ne-a declarat Otilia Bălănescu.

Copiii, cei mai vulnerabili

Din păcate, multe dintre victimele care au căzut pradă patrupedelor au fost copii. „Din cei peste 350 de pacienţi, aproape 100 au fost copii. Aici există o problemă mult mai mare decât la adulţi. Dacă un adult primeşte acel vaccin antirabic şi se poate vindeca fără probleme, la copii este mai dificil. Din cauza înălţimii, mulţi au fost muşcaţi de faţă. Asta înseamnă că, în afară de tratament, ei ajung şi pe masa de operaţie“, a mai adăugat şefa secţiei.

O soluţie ar fi prinderea şi eutanasierea câinilor vagabonzi, însă hingherii se plâng că în nenumărate rânduri nu şi-au putut face treaba din cauza iubitorilor de animale.

„Au fost cazuri în care cei trei salariaţi au fost întâmpinaţi cu violenţă de către locatarii din zonă. Doi angajaţi au fost chiar bătuţi. Meseria de hingher este una periculoasă, în care scandalurile nu lipsesc“, afirmă Călătin Bîrleanu, directorul SC Goscom, firma care se ocupă şi de adunarea câinilor de pe străzi.

Zonele cele mai periculoase sunt unităţile comerciale. Aici există mulţi câini vagabonzi, care sunt greu de prins. „Pe Călugăreni, în spatele Pieţei Traian, există vreo de 20 de câini fără stăpân. Oameni care locuiesc în acea zonă le aduc mâncare, încercând astfel să-i protejeze. Hingherii încearcă să-şi facă treaba, însă degeaba. Câinii se tot înmulţesc. Mulţi devin agresivi. Dacă îţi faci cumpărăturile în acea zonă, cu singuranţă un câine comunitar îţi dă târcoale la sacoşa cu alimente“, spune Ana Strechie, o vasluiancă de 54 de ani.

Zone de risc maxim

De aceeaşi părere este şi Gheroghe Loghin, un pensionar care consideră că o parte din vină o poartă şi administratorii asociaţiilor de locatari. „În zona Bisericii «Sfântul Ioan» sunt cel puţin şase câini vagabonzi. Aceştia ar trebui  să fie preluaţi de cei care se ocupă de biserică. În timpul zilei ei nu sunt agresivi, însă seara îţi este frică să treci pe acolo. Ar trebui legaţi pe timp de noapte. Administratorii de asociaţii ar trebui să se implice în acest fenomen“, spune vasluianul de 64 de ani.

De altfel, el nu-i sfătuieşte pe vasluienii cărora le este frică de câini să se aventureze prin zonele Icil, Metal II, Gară şi pe Variantă.  

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite