Vasluienii, aşteptaţi să viziteze casele memoriale din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa memorială „Alexandru Ioan Cuza“ este situată în Bârlad
Casa memorială „Alexandru Ioan Cuza“ este situată în Bârlad

Un tur al caselor în care s-au născut mari personalităţi marcante ale României poate fi o bună alternativă pentru petrecerea timpului liber.

La 45 km de Vaslui, pe DN 24, în satul Emil Racoviţă (comuna Dăneşti), se află casa părintească a marelui savant. În 1988, cu prilejul împlinirii a 120 de ani de la naşterea lui Emil Racovita, Muzeul Judeţean a reorganizat expoziţia de bază a Casei memorial, abordând o tematică structurată pe trei segmente: viaţa şi activitatea sa (1868-1947); participarea la expediţia antarctica (1897-1899); Emil Racoviţă - fondatorul biospeologiei (1900-1947). Interiorul impresionează prin bogăţia materialului fotografic care dovedeşte existenţa străvechii familii a Racoviţestilor, biblioteca, obiectele personale ale savantului ( trusa de călătorie, hărţi cu traseul expediţiei, desene, diapozitive, note şi comentarii din presa vremii, numeroase fotografii).

Casa Cuza este un alt obiectiv care nu trebuie ratat. Construit în jurul anului 1812 de familia Cuza, imobilul se află situat în cartierul Podeni, din Bârlad. Ion Cuza, care a trăit toată viaţa la Bârlad, era fiul lui Gheorghe Cuza, frate cu Ion Cuza, tatăl domnitorului. Ca semn de recunoştinţă, bârlădenii au renovat casa în care s-a născut domnitorul Al. I. Cuza şi au amplasat o placa în faţa locuinţei, la 20 martie 1990.

Cei care au drum prin Bârlad, mai pot vizita casa în care s-a născut Gheorghe Gheorghiu Dej, pe data de 8 noiembrie 1901, cel care a fost preşedinte al României, în perioada 1961-1965. Această casă a se află acum în patrimoniul muzeului.

Cuza s-a căsătorit la Soleşti

Conacul Rosetti-Solescu se află situate la 15 km de Vaslui, pe DN 24, spre Iaşi. A fost ridicat în secolul al XIX-lea, la îndemnul Catincăi Rosetti, soţia postelnicului Iordache Rosetti, fiind o clădire reprezentativă pentru arhitectura moldovenească, ce împleteşte elementele tradiţionale cu cele ale stilului neoclasic predominant în Europa acelor vremuri. În acest conac a locuit familia postelnicului Iordache Rosetti cu soţia, Catinca, şi cei cinci copii. Tot în acest conac, la 30 aprilie 1844, a avut loc căsătoria Elenei Rosetti cu Alexandru Ioan Cuza. În 1949, conacul a fost naţionalizat, funcţionând pe rând şcoala satului şi sediul trustului IAS Vaslui. După 1990, atât conacul cât şi mormântul Elenei Cuza, aflat lângă biserică, se află în ruină.

Conacul mareşalului Constantin Prezan

Constantin Prezan (1861-1943) a fost unul dintre cei şase mareşali ai Armatei Române din toate timpurile, erou al Marelui Război de Reîntregire a României. A fost membru de onoare al Academiei Române.
Conacul care a aparţinut Mareşalului Constantin  Prezan se află în localitatea Schinetea, la 25 km de Vaslui. Tot aici este înmormântat împreună cu soţia sa, Olga.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite