Vasluianca Mona Pivniceru, nominalizată la Ministerul Justiţiei: "Preiau portofoliul Justiţiei cu nelinişte"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasluienii se pot lăuda cu un reprezentant în Guvernul României după e primul-ministru Victor Ponta a nominalizat-o la conducerea Ministerului Justiţiei pe Mona Pivniceru.

Mona Pivniceru s-a născut în urmă cu 54 de ani la Huşi, iar cariera juridică şi-a început-o în 1989 ca avocat în Baroul Vaslui.

Judecătoarea a declarat pentru Lumeajustitiei.ro că a condiţionat prezenţa sa în Guvern de neimixtiunea politicului în activitatea Ministerului Justiţiei.

Ea a spus că există prevederi legale prin care un judecător să poată fi delegat pentru a prelua anumite demnităţi publice.

Întrebată în legătură cu relaţia tensionată cu Traian Băsescu, Piviniceru a spus că va avea cu acesta "o relaţie neutră, respectabilă şi separată. Normalitatea presupune ca fiecare funcţiune să se manifeste în limitele constituţionale."

„Ne vom consulta cu colegii noştri şi vom vedea care e varianta cea mai utilă. Ca judecător aparţin puterii judecătoreşti, ca ministru aparţin puterii executive. Ele sunt incompatibile", a mai spus ea.

Mona Pivniceru este una dintre cele mai "verbale" prezenţe între nominalizările lui Victor Ponta pentru cei cinci noi miniştri din Guvern.

Ea l-a acuzat pe Traian Băsescu, într-o dispută faţă în faţă care a avut loc în cadrul unei şedinţe a Consiliului Suprem al Magistraturii, că urmăreşte decredibilizarea judecătorilor şi că face presiuni asupra lor.

Judecătoarea l-a mai acuzat pe preşedintele suspendat şi că-i presează pe judecătorii care au dat hotărâri împotriva reducerii salariilor bugetarilor cu 25%.

Ieri, 6 august, la puţin timp după anunţul lui Victor Ponta, a declarat pentru Lumeajustitiei.ro că a acceptat nominalizarea, îşi păstrează statutul de magistrat şi că este „fără nicio culoare sau simpatie politică".

În acelaşi timp, actualul membru al CSM şi magistrat la Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie susţine că a pus condiţii ferme pentru a prelua postul. „Am de gând să lupt pentru independenţa financiară a sistemului. Prioritatea Ministerului Justiţiei este legată de aplicarea Codurilor şi, din toamnă, a Codului de procedură civilă. Îmi doresc ca justiţia să nu fie pusă la mijloc, să fie lăsată să rămână neutră, cum de altminteri şi este, şi să nu fie revendicată de nimeni ca pretext politic. Voi lupta să existe o independenţă reală, adică şi financiară!", a declarat Mona Pivniceru.

CV-ul Monei Pivniceru:

07 septembrie 2011 - prezent
Membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii

2010 - 06 septembrie 2011
Magistrat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

2007 - 2010
Profesor universitar la catedra de drept public a Facultăţii de Drept, Universitatea „Al. I. Cuza" Iaşi

2005
Membru în Consiliul Stiinţific al Institutului Naţional al Magistraturii

2004
Formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii

1999 - 2009
Magistrat la Curtea de Apel Iaşi

1997 - 2007
Conferenţiar universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza" Iaşi

1993
Magistrat la Tribunalul Iasi

1991
Magistrat la Judecătoria Iasi

1982
Avocat în cadrul Baroului de Avocaţi Vaslui

Intră pe vaslui.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite