Vaslui Marcel Guguianu, ambasadorul României cu sculpturi de talie mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sculptorul originar din Zorleni are zeci de expoziţii în străinătate. Marcel Guguianu şi-a prezentat operele şi în faţa Băncii Mondiale de la Washington.

Zeci de personalităţi au spus, de-a lungul vremii, măcar câte o alocuţiune despre marele sculptor originar din localitatea Zorleni. Andrian Păunescu i-a dedicat o poezie, iar personalităţi precum Marin Sorescu, Sabin Bălaşa sau Fănuş Neagu au scris vorbe frumoase despre impresionanta carieră a mestrului Guguianu.

Acesta s-a născut în urmă cu aproape nouă decenii în Bârlad. A copilărit până la adolescenţă în Zorleni, alături de cei zece fraţi ai săi. Artistul îşi aminteşte că era unul dintre cei mai neastâmpăraţi dintre copiii familiei. „Îmi cam supăram părinţii când eram mic, fiind foarte neastâmpărat. Niciodată nu îmi găseam locul, întotdeauna trebuia să am o activitate, trebuia să fac ceva. Cândva, împotriva dorinţelor mamei, am plecat cu circul în turnee“, spune maestrul.

Prieten cu Anthony Quinn

În 1941 a intrat în clasa de artă a marelui Corneliu Mendrea. Talentul său nu a rămas neobservat de către specialiştii vremii, iar în 1956, după o perioadă în care a lucrat ca profesor, a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. A început atunci o lungă serie de expoziţii vernisate fie în ţară, fie în străinătate. Călătoriile au început să se îndesească, prilej cu care şi-a făcut mulţi prieteni de talie mondială, cum ar fi Luciano Pavarotti, Ludovic Spiess sau Anthony Quinn. „Întâmplarea a făcut să fim trataţi amândoi de acelaşi medic,un român, prieten cu proprietarul unei galerii din New York unde eu aveam o expoziţie“, îşi aduce aminte Guguianu.

Sculptorul a adunat 20 de distincţii de-a lungul carierei. Este cetăţean de onoare al Bucureştiului, Mehedinţiului şi Bârladului, dar şi membru al Băncii Mondiale. A primit medalia de onoare a Academiei de Artă din Brazilia, Medalia de aur şi Placheta de Onoare a statului San Marino şi lista poate continua. În 2002, preşedintele Ion Iliescu i-a acordat ordinul Steaua României în grad de cavaler. Maestrul Guguianu locuieşte în prezent în Bucureşti, însă spune că vine de fiecare dată cu plăcere în oraşul care l-a propulsat spre lumea artei. În ultimii ani, şi-a sărbătorit ziua de naştere în oraşul rulmenţilor.

De altfel, numele lui Marcel Guguianu denumeşte o instituţie de învăţământ din satul natal şi o stradă din Bârlad. În acest oraş există şi un pavilion muzeal cu numele său, care îi găzduieşte multe dintre lucrări.

întrebări şi răspunsuri

Aţi avut o muză care v-a inspirat în operele pe care le-aţi realizat?
Au avut mai multe muze de-a lungul vremii, însă cea care m-a inspirat cel mai mult a fost Viorica Cortez-Guguianu, soţia mea.
Cum vă vedeţi acum, după aproape nouă decenii de viaţă?
Sunt multe pe care aş fi putut să le realizez şi nu le-am făcut. Mă văd ca un artist oarecare. Un ucenic veşnic. Gândesc cu inima şi cu dalta... un artist care îşi exprimă sentimentele prin ceea ce face.

Ce-i place
Artistul bârlădean are o slăbiciune pentru sexul frumos, despre care susţine că l-a inspirat întotdeauna. „Femeia pentru mine reprezintă frumuseţea ce nu poate fi niciodată descoperită în totalitate“, spune el. 
Ce nu-i place
„Ca artist, mă simt împlinit, însă îmi pare rău că în zilele noastre arta nu mai este la fel de respectată ca în trecut“, explică maestrul bârlădean Marcel Guguianu ce-l mâhneşte în viaţă.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite