Vaslui / Portret: Constantin Poiană şi-a dedicat întreaga viaţă educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Poiană
Constantin Poiană

Timp de 45 de ani, profesorul a predat limba şi literatura română. Este unul dintre cei mai longevivi directori ai şcolilor din municipiul Vaslui. Provenind dintr-o familie de dascăli, este lesne de înţeles de ce Constantin Poiană a ales să profeseze în învăţământ. „Orientarea mea profesională a fost călăuzită de mama mea, care mi-a fost şi învăţătoare şi care m-a ajutat să înţeleg copiii şi să-i îndrăgesc“, ne

Copilărie complicată
Constantin Poiană s-a născut în Bucureşti. Tatăl său, tot învăţător, a murit pe front când el avea doar doi ani şi jumătate, iar mama sa era refugiată de la Cernăuţi. Gimnaziul şi primii doi ani de liceu i-a făcut într-o comună din judeţul Ploieşti, iar după decesul mamei a ajuns la Fălticeni, unde a fost instituţionalizat la Casa de copii din localitate. Tot acolo a terminat şi studiile preuniversitare.


La 21 de ani a intrat pentru prima dată într-o clasă în postura de profesor, după absolvirea facultăţii fiind repartizat la Şcoala Muntenii de Sus (judeţul Vaslui).


„Prima zi de şcoală a fost cu adevărat deosebită, emoţiile m-au copleşit în totalitate şi mi-a revenit în gând modul cum se comporta mama la clasă şi cum îndrăgea copiii pe care îi considera colaboratorii ei cei mai apropiaţi“, îşi aminteşte profesorul. La nici patru luni de când a început să predea, a fost numit directorul Şcolii Muntenii de Sus. Din această postură, a  făcut demersuri pentru construirea unei noi şcoli.


Meşterul Manole în educaţia vasluiană


De-a lungul anilor, Constantin Poiană a fost directorul mai multor unităţi de învăţământ şi la fiecare şi-a lăsat amprenta.


La Şcoala pentru Surzi Vaslui s-au construit internatul, cantina şi a fost montată centrala termică. La Şcoala nr. 7 a fost schimbat mobilierul în toate sălile de clasă şi în laboratoare şi au fost modernizate instalaţiile sanitare. „Mi-am adus o contribuţie esenţială şi la construirea şi amenajarea taberei «Poiana Căprioarei», iar la Şcoala nr. 4 «Elena Cuza» Vaslui, cât am fost director s-a definitivat construcţia şi dotarea parţială a sălii de sport, a fost consolidată şi renovată clădirea, iar laboratoarele şi cabinetele au fost dotate corespunzător“, a spus Constantin Poiană.


Dascălul afirmă că nu poţi fi un cadru didactic bun dacă nu ai o pregătire profesională corespunzătoare şi nu iubeşti copiii, pe care trebuie să îi ţii aproape şi să îi consideri parteneri de dialog.

________________

profil
născut.
25 septembrie 1941, Bucureşti.
studii. Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ Iaşi.
familie. Este căsătorit şi are un copil.

întrebări şi răspunsuri
Cum a evoluat sistemul educaţional?
Nenumăratele schimbări petrecute în învăţământ nu au adus beneficii, ba chiar l-au scăzut sub aspect calitativ. Elevii citesc din ce în ce mai puţin, au o atitudine refractară faţă de actul învăţării, motivând că X câştigă foarte bine, deşi nu are studii.
Cum s-a ajuns ca elevii să-i agreseze pe profesori?
Lipsa tactului pedagogic, o relaţie necorespunzătoare cu elevii sau consumul de droguri determină acte de indisciplină grave care ajung până la violenţa între elevi şi chiar asupra cadrelor didactice. Principalii vinovaţi sunt sistemul de învăţământ, relaţia dintre profesori şi elevi, precum şi cea pe care o au cu părinţii.

ce-i place
„Îmi plac cinstea, corectitudinea, o carte şi o emisiune de televiziune bune care să vină în sprijinul culturii mele generale. De asemenea, şcoala a fost mereu sufletul meu şi timp de 45 de ani a fost prioritatea vieţii mele“, a spus profesorul.

ce nu-i place
„Impostura, oamenii care cer mai mult decât dau şi cei care consideră că li se cuvine totul. Mai detest demagogia, servilismul şi lupta pentru funcţii a celor care dovedesc incompetenţă şi lipsă de profesionalism“, mărturiseşte Constantin Poiană.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite