Vaslui/ Portret: Marian Bîrzoi cântă în filmul „A fost sau n-a fost“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 6 ani a devenit toboşarul formaţiei Rotaria. La numai 14 ani, adolescentul a cucerit inimile spectatorilor din România şi din ţări precum Belgia, Germania sau Turcia.

Toboşarul de numai 14 ani al formaţiei Rotaria este un fan înfocat al acestui instrument. Tânărul face repetiţii la tobă zilnic, timp de trei ore, în speranţa că, odată cu finalizarea şcolii, va deveni unul dintre elevii Liceului de Artă „Octav Băncilă“ din Iaşi.

„În urmă cu doi ani am început să studiez şi trompeta la clasa specială de muzică de la Şcoala Nr. 6 din Vaslui. Alături de formaţia Rotaria am participat la festivaluri de muzică din ţară şi din străinătate. Numai în ţară am fost la 20 de concursuri de profil“, spune Marian Bîrzoi.

A luat „Castelul de Aur“

De-a lungul carierei sale, tânărul toboşar a reuşit să adune numeroase premii importante, aşa cum este cel de la Festivalul Internaţional de Fanfare din Dalhem, Belgia unde, în 2006, a luat, alături de formaţia Rotaria, trofeul „Castelul de Aur“.

„Am fost aplaudaţi de peste 5.000 de  spectatori. Tehnica şi virtuozitatea formaţiei noastre au fost întotdeauna o carte de vizită pentru noi. Unul dintre premiile cu care mă mândresc l-am obţinut la festivalul – concurs «Oltenii». Anul acesta, în cadrul festivalului fanfarelor de la Vaslui, am câştigat locul întâi“, a mai precizat Marian Bîrzoi.

Valoarea şi profesionalismul formaţiei Rotaria l-a determinat pe regizorul vasluian Corneliu Porumboiu să decidă ca această fanfară să apară în fimul „A fost sau n-a fost“. Toboşarul Marian Bîrzoi a fost unul dintre copiii care a evoluat, alături de actori profesionişti, în pelicula renumitului cineast vasluian.

Pe urmele lui Ţăndărică

„Piesele noastre au apărut pe coloana sonoră a filmului «A fost sau n-a fost». Am cântat două melodii: «Cine n-a dansat latino» şi o prelucrare din folclorul autentic românesc“, spune Marian Bîrzoi.

Prin spontaneitatea şi imaginaţia de care a dat dovadă, toboşarul Marian Bîrzoi a reuşit să îl impresioneze până şi pe maestrul Ovidiu Lipan Ţăndărică. Băiatul a cântat în faţa artistului în 2008, în studioul Televiziunii Române. „Prin felul meu de a cânta am reuşit să-l impresionez pe maestrul Ţăndărică. Sper ca în timp, prin muncă, să reuşesc să ajung la valoarea lui“, a spus în final Marian Bîrzoi.


Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite