Vaslui: Vor învăţa într-o ruină lângă şcoala-bibelou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe cei 300 de elevi din Muntenii de Jos îi aşteaptă o clădire dărăpănată, mucegăită şi cu acoperişul făcut ciur. La o zvârlitură de băţ se ridică mândră noua şcoală, modernă, însă neterminată de constructorul care nu şi-a mai primit banii.

Antonia Bârlădeanu (7 ani) din Muntenii de Jos, aşteaptă cu emoţie prima zi de şcoală. Fata s-a pregătit toată vara pentru clasa I şi, în fiecare zi, îşi aranjează cu grijă caietele, uniforma, ghiozdanul şi toate rechizitele pe care părinţii i le-au cumpărat din timp.

„Ştiu chiar să şi număr, am mai încercat să scriu. Abia aştept să încep şcoala, să am colegi de clasă şi să o ascult pe doamna învăţătoare“, ne-a spus Antonia. 

Ori îşi riscă sănătatea, ori fac naveta

Pe Antonia o aşteaptă însă o clădire dărăpănată, cu pereţi mucegăiţi şi duşumele putrede. Şcoala veche din Muntenii de Jos, la care sunt înscrişi peste 300 de elevi din clasele primare şi gimnaziu nu va  primi autorizaţie sanitară în acest an din cauza condiţiilor insalubre.

„Anul acesta a căzut tavanul de trei ori, în locuri diferite, iar când plouă ne curge apa-n cap, în clasă“, povesteşte Denis, fratele Antoniei, care trebuie să intre în toamnă în clasa a VI-a. Situaţia este cu atât mai ciudată, cu cât micuţii ar putea învăţa în condiţii civilizate în noua şcoală proaspăt ridicată. Clădirea, construită în proporţie de 80% are nevoie doar de racordul la utilităţi, de o centrală termică şi de mobilier. Pentru că nu şi-a primit banii, constructorul i-a pus lacăt din toamna trecută.

„Muncitorii au lucrat în avans pentru 300 de mii de lei, apoi s-au oprit. Ar mai trebui circa 700 de mii de lei şi am da în funcţiune noua şcoală. Încă mai sper ca anul acesta să primim banii, că de promisiuni m-am săturat“, s-a plâns primarul Dănuţ Creţu. El spune că dacă ar primi banii lucrările ar fi gata în maxim două săptămâni.

Alternativa este sumbră. „Directorul şcolii a spus că nu riscă să dea declaraţie pe proprie răspundere precum că instituţia e în stare bună de funcţionare. Sunt 300 de copii care învaţă aici şi e o răspundere prea mare“, a adăugat primarul. Unii părinţi se gândesc să-şi trimită odraslele să înveţe la cea mai apropiată şcoală, aflată la 14 kilometri distanţă.

Jumătate din şcoli, fără autorizaţie
Din cele peste 800 de unităţi de învăţământ din judeţ, doar 456 au primit autorizaţie sanitară pentru anul şcolar 2010-2011. „Când actele expiră, conducerea şcolii completează o declaraţie pe propria răspundere. Ulterior, mergem în control pentru a vedea dacă ceea ce declară directorii este conform cu realitatea“, a declarat Mihaela Vlada, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite