Vaslui: Vând ţigări fără frică în centrul Bârladului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Amar şi partenerii lui de afaceri vând ţigări la negru unei cliente fumătoare
Mihai Amar şi partenerii lui de afaceri vând ţigări la negru unei cliente fumătoare

Oamenii legii au dat amenzi şi au confiscat pachete de ţigări, dar măsurile sunt ineficiente.

Contrabandiştii bârlădeni şi-au aşezat cuibul pe traseul Gară - Piaţa „9 Mai“. Stau în grupuri mici şi şoptesc la urechea trecătorilor că au ţigări de vânzare. Oferta este variată, de la ţigări „bune“ - ca Winston, Kent sau Monte Carlo, până la clasicile Plugaru, aduse din Republica Moldova.

Reporterii „Adevărul de Seară“ au testat piaţa neagră a tutunului. Am spus că am dori să cumpărăm 100 de pachete, iar comercianţii, foarte binevoitori, s-au arătat dispuşi chiar să mai scadă din preţ.

„N-am treabă cu poliţiştii“
„Dacă vrei să cumperi atâtea, îţi mai las cinci mii din preţ. Ţi le dau pe alea cu filtru la 75, iar Plugaru la 50. Le vrei acum? Că dacă da, luăm un taxi, mergem la locul unde le ţin şi ţi le dau pe loc. Dacă nu, îţi dau numărul meu de telefon, mă suni şi rezolvăm fără probleme“, ne-a spus comerciantul, care s-a recomandat a fi Mihai Amar.

Întrebat dacă nu îi este frică de oamenii legii, Amar a replicat rapid. „Nu vorbim de asta acum, n-am eu treabă cu poliţiştii!“, a spus el. Alături de Amar, de dimineaţă şi până la amiază, mai sunt zeci de persoane de etnie rromă care se ocupă cu vânzarea ilegală de ţigări. În apropiere, pe strada Ana Ipătescu, acelaşi scenariu: de-o parte şi de alta a drumului stăteau în picioare două tinere de etnie rromă care strigă în gura mare că au ţigări de vânzare.

165 de amenzi într-un an
Poliţiştii susţin că au aplicat amenzi celor care se ocupă cu vânzarea ilegală de tutun, dar se pare că acestea sunt ineficiente. „Periodic, sunt desfăşurate acţiuni de combatere a comercializării ţigărilor de contrabandă. În acest an, colegii de la Bârlad au constatat 88 de infracţiuni pe această linie şi au fost aplicate 165 de sancţiuni contravenţionale. De asemenea, sunt întocmite şi două dosare penale“, ne-a spus Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui. Săptămâna trecută, poliţiştii au confiscat 40.000 de pachete ce urmau a fi distribuite pe piaţă, dar acest lucru n-a împiedicat comercianţii să vândă în voia cea bună.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite