Vaslui: Turist la mănăstiri încărcate de istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stilurile arhitecturale şi pictura murală sunt principalele atracţii ale mănăstirilor din Moreni şi Grăjdeni, care atrag anual mii de vizitatori.

Mănăstirea de la Moreni, situată la 25 de kilometri de Vaslui spre localitatea Deleni, este înconjurată de dealuri şi le oferă vizitatorilor o privelişte de basm.
La intrarea în lăcaşul de cult te întâmpină o poartă monumentală, sculptată din lemn de stejar, făcută de Ionel Bulgaru.


Aşezământ ridicat de Petru Rareş


Aşezământul reuneşte  obiecte de artă religioasă şi obiecte arheologice. În colecţiile sale sunt expuse un clopot de la biserica veche, un triptic, o troiţă în miniatură, candele şi potire de argint, un patrafir cu fir de argint, dar şi cărţi din secolele XVIII-XIX. Incinta este împrejmuită cu zid de cărămidă pe fundaţie de beton tencuit şi acoperit cu ţiglă. În apropierea mănăstirii este o mare livadă de cireşi.


La 20 de kilometri de Bârlad, aşteaptă să fie vizitată Mânăstirea Grăjdeni. Pe temeliile actualei aşezări monahale a fost ridicată, în secolul al XVI-lea, o bisericuţă construită de domnitorul moldovean Petru Rareş.

Aceasta a fost incendiată de tătari în anul 1711. Au scăpat de flăcări numai un pomelnic al domnitorului şi o icoană cu chipul Maicii Domnului. Acum, clericii de la Grăjdeni au transformat lăcaşul de cult într-un loc de neuitat pentru vizitatori. „Pe lângă liniştea spirituală, avem parte şi de ospitalitatea clericilor“, spune Eugenia Rusu, care merge măcăr o dată pe lună la Mănăstirea Grăjdeni. Arhitectura este în stil moldovenesc.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite