Vaslui: Transportul, gunoiul şi apa, mai scumpe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scumpirile se vor resimţi de luna viitoare, când Goscom şi Aquavas vor emite noi facturi. De asemenea, Transurb va majora abonamentele.

Vasluienii vor primi facturi umflate cu cel puţin 5%, de luna viitoare, ca urmare a intenţiei regiilor locale de a-şi mări tarifele.
Furnizorii de servicii publice Goscom şi Aquavas, dar şi firma de transport Transurb au pus deja pe masa consilierilor locali şi judeţeni proiectele de hotărâre prin care aceştia să aprobe scumpirile.

Cei de la Goscom promit să crească preţul colectării gunoaielor strict cu diferenţa de 5% dată de creşterea TVA. „Creşterea de la 19% la 24% a TVA-ului impune şi o ajustare a preţurilor cu 5 procente. Nu văd de ce consilierii locali nu ar aproba această modificare, atâta timp cât de aceşti bani nu va beneficia Goscomul, ci statul“, a precizat Cătălin Bîrleanu, directorul Goscom.

În prezent, tariful pentru salubrizare este 5,95 de lei/persoană/lună, iar pentru agenţii economici este 59,97 de lei/metrul cub. După majorare, colectarea gunoiului va costa 6,25 de lei/persoană/lună pentru populaţie şi 62, 98 de lei metrul cub pentru firme.
Motorina umflă preţul

Pe de altă parte, Aquavas şi Transurb spun că tarifele lor vor creşte cu mai mult de 5% pentru că vor include şi cheltuieli pe care, spun ei, nu le-au luat în calcul până acum.

„Vom majora preţurile. Nu pot spune acum exact cu cât, dar sigur din august vasluienii vor achita mai mult pentru apă şi canalizare“, a declarat Dorin Bălănescu, directorul  Aquavas. O „promisiune“ asemănătoare face şi firma de transport în comun. Aceasta vrea să scumpească abonamentele, dar vestea bună este că preţul biletelor va rămâne deocamdată acelaşi.

„Vom solicita Consiliului Local o majorare a abonamentelor. Abonamentele costă 40 de lei pentru 60 de călătorii. Noi am efectuat ultima modificare de preţuri în anul 2007. De atunci, toate scumpirile legate de motorină au fost suportate de către noi“, a declarat Ileana Daniel, directorul Transurb. Aceasta a precizat că noile preţuri vor acoperi inclusiv scumpirea carburanţilor.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite