Vaslui: Teatrul bârlădean, la limita supravieţuirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorii bârlădeni sunt nevoiţi să joace rolurile într-o săracie lucie
Actorii bârlădeni sunt nevoiţi să joace rolurile într-o săracie lucie

Sărăcia afectează activitatea actorilor, care sunt nevoiţi să strângă cureaua pentru a avea bani de costume şi decoruri. Fiecare actor primeşte, în medie, 700 de lei lunar. Directorul instituţiei susţine că bugetul redus îl obligă să cumpere drepturi pentru piese mai slabe. 

Activitatea singurului teatru din judeţ, „Victor Ion Popa“ din Bârlad, este afectată serios de scăderea cheltuielilor bugetare. Dintr-o singură semnătură, instituţia bârlădeană a rămas fără 130.000 de lei. Banii ar fi fost necesari pentru decoruri, costume sau deplasări. În lipsa fondurilor, totul se face cu economie. „E foarte greu. Suntem nevoiţi să ne gândim de două ori când vrem să amplasăm un decor ori să cumpărăm un rând de costume. Ceea ce este îngrijorător este că nu ştim cum ne vom descurca în continuare“, a spus Marcel Anghel, directorul teatrului.

Piese mai ieftine


Pentru a nu cheltui prea mulţi bani, artiştii spun că vor fi nevoiţi să cumpere dreptul de autor de la piese mai slab cotate. „Cu cât lucrarea este mai bună, cu atât drepturile de autor pe care trebuie să le plătim sunt mai mari. Suntem nevoiţi să ne îndreptăm spre piese mai ieftine pentru că nu avem bani de altele“, a mai spus Anghel.


El deplânge situaţia celor 16 actori pe care îi are în subordine şi al căror salariu mediu a ajuns la 700 de lei. „Sunt actori care iau în mână puţin peste 500 de lei“, mărturiseşte directorul.


Artiştii sunt revoltaţi de sumele pe care le primesc lunar, din care abia se descurcă şi care denotă o lipsă de respect faţă de teatru. „Nu e normal ca după ce am terminat o facultate de specialitate şi avem zeci de ani pe scenă să avem lefuri un pic mai mari decât salariul minim pe economie. Se pare că arta nu mai este preţuită“, ne-a spus Sorin Ghiorghe, actor.


Cultura, cu 600.000 de lei mai săracă


Nu doar teatrul bârlădean suferă din cauza tăierilor din bugetul de cheltueli. Aceeaşi situaţie este întâlnită şi în cazul Muzeului „Vasile Pârvan“ din Bârlad sau a Muzeului „Ştefan cel Mare“ din Vaslui. Situaţia a fost cauzată de rectificarea bugetară făcută de Consiliul Judeţean, care a creat o „gaură“ de peste 600.000 în bugetele instituţiilor de cultură din judeţ.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite