Vaslui: Tarabele producătorilor autohtoni sunt goale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţiile Familiale (AF) sunt cele care fac preţurile la alimentele comercializate în pieţe, în ciuda producătorilor din judeţ care sunt prea puţini.

Pentru mulţi dintre vasluieni mâncarea a ajuns un lux. Nu doar lipsa banilor a făcut să se ajungă în această situaţie, ci şi faptul că în pieţe, preţurile la legume şi fructe sunt aceleaşi ca în marile magazine.

Unul din motivele pentru care s-a ajuns aici este acela că Asociaţiile Familiale (AF) fac preţurile în pieţe, şi nu producătorii autohtoni. Cu excepţia câtorva producători care au sere, tarabele destinate lor din pieţe sunt goale. Cei care totuşi vin cu produse la Vaslui sunt nevoiţi să practice aceleaşi preţuri ca şi comercianţii.

O treime din tarabe sunt ale producătorilor

„Nu avem ce face deoarece iese scandal. Noi suntem puţini în această perioadă a anului şi nu ai cu cine să te lupţi. Vara este altceva, deoarece atunci vin şi ţăranii cu zarzavaturi şi ei le dau mai ieftin“, a spus Elena Costea, unul dintre producătorii din Piaţa Traian. Aici, din totalul de 116 tarabe, 46 sunt destinate producătorilor, însă doar 20% sunt ocupate de aceştia.

În Piaţa Vidin, la această oră, sunt 33 de AF-uri şi 10 producători. „Acum, piaţa este liberă şi fiecare practică ce preţ vrea. Ideal era să fie mult mai mulţi producători, deoarece îi obligau pe comercianţi să reducă preţurile, însă acum nu este nici sezonul. Din discuţiile purtate cu producătorii, aceştia mi-au dat de înţeles că nu pot lăsa din preţ fiindcă nu ar mai obţine profit. Dacă nu scot acum suficienţi bani, nu au cu să se apuce din nou de lucru“, ne-a spus Aurel Liviţă, administratorul Pieţei Vidin.

Cartofii costă cât portocalele

Un kilogram de cartofi se vinde cu 3 lei, tot atât costă şi portocalele aduse din afară. Verdeaţa costă, atât la producători, cât şi la comercianţi, 1 leu legătura, iar morcovul 2,5 lei, acelaşi preţ ca şi la varză. Fasolea poate fi cumpărată cu 5 lei pe kilogram. „Eu cred că sunt golani cu toţii şi s-au înţeles între ei. Ar trebui să se vadă diferenţa între cei care plătesc TVA şi producători, dar nu se vede. Preţurile la cartofi ale producătorilor din Suceava sunt aceleaşi cu ale celor care le cumpără mai ieftin din altă parte“, a spus Ticu Mihalachi, aflat la cumpărături în Piaţa Traian.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite