Vaslui: Sute de vasluieni s-au încălzit ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) a descoperit neregulile şi a amendat primăriile, care trebuie să-şi recupereze acum banii.

Aproape 400 de vasluieni au primit iarna trecută fiecare, în medie, câte 200 de lei drept ajutoare pentru încălzirea locuinţei. Ei nu erau însă proprietarii şi nici măcar chiriaşii locuinţelor respective, aşa încât nu aveau dreptul să primească aceste subvenţii. Primăriile le-au dat banii în baza unor simple declaraţii pe propria răspundere.


Potrivit celor constatate de inspectorii ITM, banii publici au fost împărţiţi cu prea mare largheţe. „În patru dintre comunele judeţului, din cele aproximativ 5.000 de dosare depuse pentru acordarea acestui ajutor în anotimpul rece, 387 de beneficiari nu au îndeplinit condiţiile legale, motiv pentru care am cerut primăriilor respective recuperarea banilor“, a declarat Costel Harja, director coordonator adjunct al ITM Vaslui.


Doar în comuna Albeşti, una dintre cele mai sărace din judeţ, din cele peste 1.000 de dosare verificate, 178 erau cu probleme. „Pentru cele 178 de dosare s-au constituit debite în cuantum de 45.097 de lei“, a precizat Harja. Situaţii asemănătoare s-au mai înregistrat în comunele Roşieşti, Micleşti şi Vinderei. Controalele continuă însă în judeţ.

„Sunt familii necăjite“
Monica Amanci, primarul din Albeşti, susţine că inspectorii ITM au interpretat greşit legea. „Oamenii sunt foarte necăjiţi şi fiecare a primit pe merit acest ajutor. Sunt mulţi tineri care locuiesc cu părinţii, alţii care s-au mutat de la oraş aici (comuna Albeşti, n.r.), dar nu figurează ca fiind proprietari pe locuinţe sau chiriaşi“, a declarat Monica Amanci. Edilul a mai precizat că i-a notificat în scris pe toţi cei care au de returnat sume şi va căuta împreună cu aceştia soluţii pentru a recupera banii. Vasluienii care nu returnează banii ar putea fi executaţi silit pentru acoperirea debitelor.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite