Vaslui: Sute de mămici vor naşteri fără dureri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că este mai scumpă, mămicile preferă operaţia în locul naşterii naturale.

Lăcrămioara Românceanu, o mămică de 35 de ani, a apelat la cezariană din motive de sănătate. După trei naşteri naturale, femeia consideră că operaţia este cu mult mai uşoară şi mai puţin dureroasă.

„Din cauza unor probleme la ochi, am fost nevoită să nasc prin cezariană. Dar, chiar dacă nu aveam aceste probleme, tot aşa aş fi născut. După părerea mea e mult mai uşor. Ştiu din experienţă deoarece mai am trei copii acasă pe care i-am născut natural. Mai rău este după ce te trezeşti din operaţie pentru că atunci te doare, însă chiar şi aşa, parcă suporţi mai uşor“, a povestit mămica de 35 de ani.

A crescut numărul operaţiilor

Medicii susţin că principalul motiv pentru care mamele vor să aducă pe lume copii prin cezariană sunt durerile naşterii. În ultimii ani, tot mai multe tinere au ales să nască sub anestezie. Potrivit datelor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui, s-a înregistrat o creştere cu 25% a operaţiilor. Practic, numai în acest an, 232 de mămici au născut prin cezariană, faţă de 260 de femei înregistrate pe tot parcursul lui 2009.

Cu toate acestea, medicii nu sunt în totalitate de acord cu operaţia. „Noi nu obligăm nicio mămică să nască prin cezariană. Din contră, le recomandăm să nască natural. În primul rând e mai sănătos, în al doilea rând nu există riscul ca femeile să nu mai rămână însărcinate. Cu toate acestea, în acest an, am constatat că tot mai multe mame nasc prin cezariană“, a declarat Carmen Rotaru, directorul medical la SJU.

 1.200 de lei o cezariană

Cu toate că, oficial, o astfel de intervenţie este gratuită, mămicile nu se sfiesc să spună câţi bani dau la medici.  „Pe mine m-a ajuns 1.200 de lei. 800 i-am dat doctoriţei, 150 anestezistului, 100 asistentei şi încă 50 de lei la moaşă. Plus că trebuie să fii atentă în fiecare zi atunci când îţi schimbă pansamentul sau cu asistentele care trebuie să aibă grijă de copil“, a spus Diana, o altă tânără, colegă de salon cu Lăcrămioara Românceanu.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite