Vaslui: Stropesc asfaltul ca să scape de caniculă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasluienii apelează la tot felul de metode pentru a se răcori. Cei mai mulţi ies din case, se refugiază în parcuri sau în spatele blocurilor printre verdeaţă şi udă asfaltul încins.

De o săptămână, de când s-a instalat canicula, municipiul Vaslui pare părăsit. Între orele 11.00-18.00 străzile din oraş sunt aproape pustii. Locuitorii stau ascunşi în case, la umbra copacilor din parcuri sau se răcoresc în apa ştrandului.

În faţa blocurilor, locatarii udă periodic asfaltul pentru a mai răcori aerul. Preventiv, municipalitatea a instalat corturi de prim ajutor, unde cetăţenii care au fost obligaţi să iasă din casă la orele amiezii să aibă unde bea un pahar de apă.

„Eu sunt diabetic. În casă e atât de cald încât sunt nevoit să ies afară pentru a mă mai răcori. Stau câte 20 de minute la umbră, după care intru iar în casă. E greu pentru noi bătrânii în aceste zile“, ne-a spus Vasile Sucurei, un pensionar de 65 de ani.

Taxiuri cu uşi deschise

Cei mai ghinionişti sunt cei care, din cauza serviciului, trebuie să lucreze în arşiţa soarelui. Printre aceştia sunt taximetriştii, care trebuie să suporte temperaturi de cel puţin 45 de grade Celsius în maşină. În aşteptarea clienţilor, taximetriştii nu pot decât să deschidă portierele pentru a alunga căldura. „Avem aer condiţionat în maşină, însă cursele sunt atât de scurte încât, deşi dăm drumul la aer, acesta nu are suficient timp pentru a răci atmosfera. Pe timp de vară, în maşină termperatura urcă şi până la 50 de grade Celsius“, ne-a spus Ion Baciu, taximetrist.

„Consumăm multă apă“

La fel de greu este şi pentru angajaţii de la fast food-uri, care lucrează în apropierea instalaţiilor de prăjit cartofi, carne sau gogoşi.

„Într-o tură normală avem de servit şi câte 50 de clienţi. În interior din cauza aparaturii existente temperatura creşte, aşa că noi consumăm foarte multă apă“, precizează Daniel Păltinaş, vânzător la fast food-ul Vaslucky.  În ultimele 24 de ore, în municipiul Vaslui au fost găsite trei persoane leşinate pe stradă. Ieri dimineaţă, Ambulanţa a fost solicitată să intervină în alte patru cazuri la Bârlad.

„Este vorba despre persoane cu afecţiuni cronice, astm bronşic. În această perioadă creşte numărul solicitărilor de la bolnavii cu astfel de afecţiuni“, a declarat Ana Maria Ungureanu, directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vaslui.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite