Vaslui: Stranierii „mişcă“ piaţa imobiliară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci dintre vasluienii plecaţi la muncă în străinătate au venit acasă în concediu porniţi să-şi investească economiile în apartamente. Dacă într-o lună normală agenţii imobiliari nu încheiau mai mult de 15 tranzacţii, în iunie numărul contractelor s-a dublat.

Piaţa imobiliară din Vaslui primeşte o gură de oxigen odată cu venirea verii, atunci când vasluienii plecaţi la muncă în străinătate se întorc acasă. Agenţii imobiliari spun că piaţa se mai dezmorţeşte datorită stranierilor, care vin să cumpere apartamente. Până acum, cele mai multe s-au vândut prin programul „Prima Casă“. Chiar şi aşa, numărul tranzacţiilor este de trei ori mai mic faţă de anul 2008.

Vânzări de 1%

De la începutul anului, s-au tranzacţionat lunar între opt şi zece apartamente, în condiţiile în care oferta este de peste 800 de imobile. Pe de altă parte, în ultima perioadă, a crescut numărul solicitărilor de spaţii comerciale destinate birourilor.

„Ne aşteptăm la o creştere a vânzărilor, dar nu foarte mare. După cum se ştie, nici afară lucrurile nu mai merg aşa de bine. Din experienţa noastră, vor creşte tranzacţiile pe segmentul garsonierelor cu preţuri de până la 75.000 de lei şi al apartamentelor între 80.000 şi 110.000 de lei“, a declarat Simona Polak, administratorul unei agenţii imobiliare. Aceasta a  adăugat că este posibil ca preţurile să mai crească în iulie şi august, însă nu cu foarte mult.

„Cum numărul clienţilor va creşte în această perioadă, vânzătorul va încerca să ridice şi el preţul, dar nu foarte mult. Cererea este mult prea mică faţă de ofertă şi de aceea preţurile de tranzacţionare vor rămâne cam la acelaşi nivel. Oricum, preţurile au scăzut cu 20% faţă de vara trecută“, a mai spus Simona Polak.

Vasluienii preferă chiria

Veniturile foarte mici, frica de împrumuturi bancare, dar şi îngheţarea creditelor sunt principalele motive pentru care vasluienii nu-şi permit să-şi cumpere un apartament. Majoritatea preferă să locuiască cu chirie, decât să se îndatoreze pe viaţă la bancă, deşi visează să aibă propria lor casă. Marian Sandu are 23 de ani şi munceşte în Bârlad. Spune că şi-ar dori să-şi cumpere un apartament, însă nu-şi permite.

„Stau în chirie împreună cu fraţii mei mai mici şi dau 500 de lei pe lună. Mi-am depus dosarul pentru un apartament ANL încă de acum un an, însă n-am primit niciun răspuns până acum. Sigur că mi-aş dori să-mi cumpăr o locuinţă, însă nu-mi permit să dau câteva zeci de mii de lei şi nici băncile nu-mi împrumută o sumă atât de mare“, ne-a spus tânărul.

Atât la Vaslui, cât şi la Bârlad valoarea chiriilor variază în funcţie de zonă şi de confort. Astfel, o garsonieră poate fi închiriată cu preţuri între 100 şi 150 de euro pe lună, în timp ce chiria la un apartament cu două camere variază între 150 şi 250 de euro.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite