Vaslui: Spitalul Judeţean, în pană de medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea unităţii susţine că s-a ajuns în această situaţie pentru că furnizorul care a câştigat licitaţia este în faliment. Chirurgii spun că le este teamă să mai intre în sălile de operaţie, iar pacienţii sunt nemulţumiţi că trebuie să-şi cumpere singuri medicamentele.

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui a rămas de câteva zile fără medicamente. Pacienţii sunt nevoiţi să vină din nou cu sacoşa de pastile de acasă dacă doresc să fie trataţi.

Şefii spitalului susţin că situaţia a fost cauzată de o licitaţie nefericită. „Firma care a câştigat licitaţia pentru furnizarea de medicamente şi materiale sanitare pentru anul 2011 a dat faliment“, a explicat Ana Rinder, preşedintele Consiliului de Administraţie al SJU Vaslui.

„Ne e frică să intrăm în sala de operaţie“

Mai tranşant s-a arătat Mircea Zavate, şeful Secţiei de Chirurgie de la SJU şi preşedintele Colegiului Medicilor Vaslui. El a precizat că mulţi medici se tem acum să-şi mai practice meseria pentru că mereu trebuie să improvizeze din cauza lipsei medicamentelor şi a materialelor sanitare.

„Există un sistem de achiziţie prin licitaţii imbecil, în care trebuie respectate strict nişte termene. Acum, spitalul trebuie să reia licitaţia, iar nouă, doctorilor, a început să ne fie frică să intrăm în sălile de operaţie. Nu ştim cu ce ne putem confrunta sau dacă avem cu ce să facem faţă unor intervenţii“, a declarat Mircea Zavate.

SJU este cea mai mare unitate sanitară din judeţ, iar pentru o bună aprovizionare a farmaciei este nevoie lunar de peste 500.000 de lei. Pacienţii sunt revoltaţi şi afirmă că s-au săturat să vină tot timpul cu medicamente de acasă. „De câţiva ani mai mereu trebuie să ai bani pentru medicamente. Am avut noroc că mi-au adus rudele antibioticele de care aveam nevoie, că altfel nu ştiu dacă mă puteam trata aici“, recunoaşte Maricica Istrate.

Şi Ionel V. este nemulţumit că trebuie să dea bani pentru pastile. „La ce mai plătim asigurări de sănătate dacă atunci când ajungi la spital nu au cu ce să se te trateze?“, spune bărbatul. Şefii spitalului afirmă că fac eforturi ca să poată asigura strictul necesar pentru urgenţe. „Am defalcat achiziţiile pe grupe de medicamente pentru a micşora valoarea achiziţiilor. Putem face licitaţiile într-un termen mai scurt, de 30 de zile“, a precizat Lelia Croitoru, directorul medical al SJU.

Ea a adăugat că va cere salariaţilor să doneze cei 2% din impozitul pe venit spitalului, banii urmând să fie folosiţi pentru medicamente şi materiale sanitare.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite