Vaslui: Spitalele sunt focare de infecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de vasluieni care s-au internat în unităţile medicale din judeţ s-au ales cu infecţii intraspitaliceşti. Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui este unitatea care a raportat 80% de astfel de infecţii, majoritatea cazurilor apărute fiind în secţiile de pediatrie şi neurologie.

În fiecare lună, spitalele din judeţul Vaslui raportează Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) infecţii nosocomiale. În 2010, aproape 150 de pacienţi s-au îmbolnăvit din cauza lipsei de igienă şi a nesterilizării corespunzătoare a instrumentarului din unităţile spitaliceşti. Până la mijlocul acestui an, au fost raportate deja zeci de îmbolnăviri în unităţile medicale din judeţ. Potrivit DSP Vaslui, până în prezent, au fost anunţate 80 de infecţii nosocomiale. În top se află Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui cu peste 50 de astfel de cazuri.


Spitalul din Huşi este cel mai curat


Numai în luna mai a acestui an am avut raportate 12 cazuri de infecţii nosocomiale, cu două mai multe faţă de luna aprilie. În Secţia de Pediatrie a spitalului judeţean se observă un număr mai mare de astfel de infecţii, principala cauză fiind aglomeraţia din secţia respectivă. Singura unitate din judeţ care nu a raportat decât două infecţii nosocomiale în ultimele luni a fost Spitalul „Dimitrie Castroian“ din Huşi.


Reprezentanţii DSP Vaslui consideră, însă, că numărul infecţiilor este cu mult mai mare, unităţile spitaliceşti evitând să le dea publicităţii pentru a nu-şi şifona imaginea.


„Numărul real al infecţiilor este mult mai mare, însă conducerile spitalelor obişnuiesc, ca pe vremuri, să nu le raporteze pentru că nu dau bine la imaginea unităţii. Ele nu trebuie ţinute ascunse, ci raportate, astfel încât să poată fi luate măsuri de înlăturare a cauzei, nu doar a efectului“, a declarat Luminiţa Costache, medic epidemiolog în cadrul DSP. Aceasta a explicat care sunt cauzale apariţiei infecţiilor intraspitaliceşti. „Nu sunt respectate condiţiile igienico-sanitare, de sterilizare a instrumentarului medical şi circuitul în spitale“,
a spus medicul.


„Ar fi o utopie să vorbim de spitale sterile pentru că nu există aşa ceva. În toate unităţile sanitare există astfel de infecţii, doar numărul lor diferă“, a afirmat şi Carmen Rotaru, directorul medical al SJU Vaslui.


La Spitalul de Urgenţă din Bârlad s-au înregistrat până acum 11 cazuri de infecţii nosocomiale. Reprezentanţii acestei unităţi spun că pentru o sterilizare completă a unităţii ar fi nevoie de 120.000 de lei, bani pe care nu-i au.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite