Vaslui: Şcolile, păzite de elevi sau femeia de serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O singură unitate de învăţământ din Bârlad are portar cu normă întreagă, iar în celelalte poate intra oricine în instituţie. Directorii spun că n-au fonduri pentru a monta camere video de supraveghere sau să plătească firme de pază.

Din cele 11 Şcoli Generale şi patru licee din Bârlad, doar o unitate de învăţământ are un paznic cu program în timpul orelor din curs, respectiv Liceul „Alexandru Vlahuţă“. În celelalte instituţii, profesorii de serviciu sunt cei răspunzători de legitimarea persoanelor străine care intră în şcoală. Iar noaptea, hoţii pot să-şi facă de cap deoarece nimeni nu mai păzeşte clădirea. De exemplu, la Şcoala Generală nr.6 „Victor Ion Popa“, din cartierul Podeni, profesorii stau cu grijă după ce scot cheia din uşa unităţii când pleacă seara.


Fără pază noaptea


„Până acum nu am avut probleme, însă unitatea noastră este situată într-o zonă cu grad de risc mai ridicat şi e o problemă foarte mare că nu o păzeşte nimeni noaptea“, a spus Vladimir Stan, directorul şcolii. La Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu“, conducerea unităţii a fost nevoită să improvizeze pentru a asigura, cât de cât, securitatea în şcoală. Cei doi oameni de serviciu ai liceului au primit atribuţii de paznic.


„Mai sunt persoane străine care vin la elevi de-ai liceului în timpul pauzei. Noi am făcut mai multe cereri pentru a ne monta un sistem de supraveghere, însă problema nu s-a rezolvat nici până acum“, a spus Augustin Tomescu, directorul liceului. Poliţiştii bârlădeni recunosc că cele mai multe unităţi de învăţământ au probleme cu securitatea, dar susţin că nu s-au înregistrat cazuri de violenţă aşa cum a fost, de exemplu, în Vaslui, când un adolescent a fost bătut de fiul patroanei magazinului din apropierea liceului, în urmă cu trei săptămâni.


Fetele se simt ameninţate


„Mai sunt probleme, dar faţă de anul trecut, parcă e ceva mai bine. Însă şcoala nu a început de foarte mult timp“, a spus Valeriu Cerchez, poliţist de proximitate. Liceenii bârlădeni se plâng însă, că nu de puţine ori li s-a întâmplat să fie luaţi la rost de băieţi mai mari, care nu erau colegi de-ai lor din şcoală. „Cred că cele mai afectate suntem noi, fetele. Se iau de noi, ne fluieră. Numai bătaie nu am luat, că în rest suntem nevoite să suportăm de toate“, ne-a spus Andreea C., elevă în clasa a X-a.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite