Vaslui: Şcoală executată pentru o restanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţia a angajat o firmă care să ridice o şcoală în satul Bursuci, dar banii promişi de Guvern nu au venit până astăzi.   

Conducerea Şcolii Nr. 8 din Bârlad a organizat în 2008 o licitaţie pentru construirea unei şcoli în satul vasluian Bursuci. Proiectul, de 2 milioane de lei, era bazat pe o Hotărâre de Guvern, potrivit căreia statul va suporta cheltuielile pentru ridicarea de unităţi de învăţământ în mediul rural.

Lucrările efective la şcoala din Bursuci au început în vara lui 2008, fiind realizate de către firma Camrus Serv. Banii ar fi trebuit să vină eşalonat de la Guvern şi, în funcţie de fonduri, Şcoala 8, în calitate de contractant, trebuia să dea aviz constructorului pentru avansarea lucrărilor.

Şcoala contestă datoria
„Prima tranşă de bani, 150.000 de lei, acoperea valoarea proiectului şi a organizării de şantier. Firma de construcţii a realizat lucrări în avans, estimate de ei la 170.000 de lei. Practic, ei n-au respectat contractul, unde se precizează cu evoluţia lucrărilor depinde de fondurile disponibile“, a explicat Florinel Bulgaru, administratorul financiar al Şcolii 8. Cum banii de la Guvern n-au mai venit, şcoala n-a avut fondurile necesare pentru a plăti constructorul.

În aceste condiţii, reprezentanţii Camrus Serv au acţionat unitatea şcolară în judecată pentru a-şi recupera investiţia. În iunie 2010, instanţa a decis să admită cererea firmei de construcţii şi să oblige Şcoala 8 să plătească suma revendicată. La scurt timp după decizia instanţei, inexplicabil, firma bârlădeană a cedat prin concesiune contractul către altă societate de construcţii din Bârlad, renunţând astfel la orice drept care i-ar fi parvenit din înţelegerea încheiată cu şcoala bârlădeană.

La rândul ei, firma care a concesionat contractul a acţionat în instanţă Şcoala 8, pentru a recupera aceeaşi sumă: 170.000 de lei. Paradoxal, cea din urmă societate n-a mai primit câştig de cauză din partea instanţei, termenul final având loc în primăvara acestui an.

Cu toate acestea, la secretariatul unităţii de învăţământ a ajuns săptămâna trecută o adresă prin care un executor judecătoresc o obligă să plătească 170.000 de lei către SC Camrus Serv SRL, firma cu care se încheiase contractul de la început. „Ei au renunţat la orice drept sau obligaţie cu privire la acest contract în momentul în care l-au concesionat. Noi vom contesta în instanţă adresa executorului judecătoresc, pentru că nu este normal să plătim această sumă“, a încheiat Florinel Bulgaru.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite