Vaslui: Şatra din curtea Spitalului „Beldiman“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii instituţiei spun că rromii care populează curtea vor fi lăsaţi în pace, atâta vreme cât nu deranjează pe nimeni.

Curtea spitalului bârlădean adăposteşte, de peste o săptămână, aproape 20 de rromi. Ei şi-au adus pături de acasă şi s-au aşezat bine-mersi la umbra copacilor din apropierea clădirii. „Ziua ne mai plimbăm prin oraş, ne mai învârtim pe aici, iar noaptea dormim pe iarbă“, ne-a spus unul dintre romi.

Motivul pentru care romii fac de veghe la Beldiman este o pacientă, Tasia Munteanu, care le este rudă. Unii au venit de la sute de kilometri depărtare. „Sunt aici şi feciori, şi nepoţi şi gineri adunaţi de peste tot din ţară. Bunica mea (n.r. pacienta) este de loc din Muntenii de Galaţi, dar pe aici sunt şi de la Grajduri, din judeţul Iaşi, şi de prin Bistriţa“, spune Gogu Stănescu (20 de ani), unul dintre nepoţii bolnavei.

„Stăm până-şi revine“

Tasia Munteanu are 14 copii, patru băieţi şi zece fete, şi 50 de nepoţi. De când a fost internată, toţi au trecut cel puţin o dată pe la ea în vizită. Şi „flotanţii“ s-au mai schimbat între ei. „Facem cu rândul. Nu numai noi, aceştia pe care îi vedeţi aici, am fost la bunica. Toate rudele au venit, dar nu putem sta toţi odată, aşa că facem cu rândul. Aşa e tradiţia la noi şi până nu-şi revine nu o să plecăm de aici“, mai spune Gogu Stănescu.

„Dacă sunt cuminţi, îi lăsăm să stea cât vor“

Managerul spitalului, Dionisie Lefter, spune că atât timp cât nu vor face scandal, grupul de rromi va fi lăsat să stea în curtea instituţiei. „Ei sunt ca şi vizitatori, iar atât timp cât se comportă normal, nu văd de ce să nu-i lăsăm să stea. Avem şi pază acolo şi sunt sigur că rromii nu se vor încumeta să facă probleme“, crede Lefter. Ceilalalţi pacienţi ai spitalului bârlădean spun că n-au mai văzut aşa ceva până acum.

„Nici nu ştiu ce să spun, dacă să-i condamn, sau să-i laud pentru devotamentul lor. Oricum văd că sunt cuminţi, nu au făcut scandal, aşa că nu văd niciun motiv pentru care ar trebui daţi afară“, spune o pacientă a spitalului.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite