Vaslui: Profesorii aşteaptă banii de navetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii ameninţă că vor da în judecată primăriile din localităţile în care nu a fost plătit transportul profesorilor.

Şcoala de Arte şi Meserii din comuna Dragomireşti riscă să rămână fără cadre didactice. Profesorii sunt nemulţumiţi că din luna septembrie a acestui an nu şi-au mai primit banii pe transport şi ameninţă că nu vor mai veni la ore. Primarul comunei dă vina pe investiţiile care s-au făcut în unitate.

Banii, folosiţi la modernizarea şcolii

„Am montat centrală termică în unitate, am renovat clădirea şi acum nu mai am bani pentru decontarea transportului. Cu siguranţă până la finele anului nu îşi vor primi banii aferenţi“, a declarat Aurel Turcu, primarul comunei Dragomireşti. Cadrele didactice ameninţă că în aceste condiţii vor pleca din sistem.

„Rămân doar cu banii de datorii sau chiar mai trebuie să împrumut. Am noroc că mănânc la mama acasă. Este jenant şi cu siguranţă  voi pleca din învăţământ“, ne-a spus Crenguţa Scântei, profesor de chimie-fizică. Liderii de sindicat vor mai întâi să încerce să rezolve problema pe cale amiabilă. În caz contrar, vor apela la instanţele judecătoreşti.

Profesorii din Perieni au câştigat în instanţă

„Am mai avut situaţii când s-a rezolvat pe cale amiabilă, sper să reuşim şi acum. Dacă nu se va întâmpla nimic, îi vom da în judecată şi ne vom cere drepturile băneşti“, a declarat Constantin Rupa, liderul Sindicatului „Spiru Haret“ din Vaslui. De altfel, de curând, edilii din comuna Perieni au fost forţaţi de judecători să achite aceste drepturi.

„Noi am dat în judecată Primăria din Perieni şi am avut câştig de cauză. 87 de profesori au primit, în medie, câte 200 de lei care reprezentau restanţele la plata navetei. La fel vom proceda şi în cazul celorlalte localităţi unde sunt probleme cu transportul cadrelor didactice“, a afirmat Mircea Marinescu, preşedintele Sindicatului Învăţământ „Tutova“.

80% din primării nu au plătit naveta

În peste 80% dintre comunele judeţului Vaslui, dascălii nu şi-au primit drepturile băneşti restante pentru transport. Mulţi dintre profesori aşteaptă aceste sume chiar şi de la începutul anului. Un cadru didactic care face naveta cheltuie, în medie, între 100 şi 350 de lei  pentru a ajunge la şcoală. În total, primăriile din comunele aflate în proximitatea Bârladului au de achitat în jur de 50.000 de lei către profesorii navetişti.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite