Vaslui: Procese câştigate, salarii încă aşteptate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii au obţinut în instanţă drepturile salariale restante ale profesorilor, dar nu au primit niciun ban până în prezent. Unii lideri de sindicat din învăţământul vasluian spun că în perioada următoare ar putea declanşa măsuri de protest.

Peste 5.000 de profesori din judeţul Vaslui ar trebui să primească drepturi salariale restante încă din noiembrie 2008. Banii ar trebui să vină conform cunoscutei Legi 221/2008, care prevede creşterea salariilor profesorilor, dar care nu a fost respectată niciodată.

În acest sens, sindicaliştii vasluieni au dat în numeroase rânduri Guvernul în judecată, reuşind să obţină hotărâri prin care obligă statul să plătească, retroactiv, câte 34% din salariul lunar fiecărui profesor.

Deşi hotărârea instanţei este irevocabilă, nimeni nu se încumetă să spună dacă sau când vor primi dascălii drepturile băneşti care li se cuvin.

Guvernul pregăteşte o „surpriză“

Situaţia este şi mai tensionată din cauza unui proiect de lege pregătit de Guvern, care prevede că salariile profesorilor vor fi „îngheţate“. 

Astfel, nu numai că dascălii n-ar mai primi niciun ban din urnă, dar ar putea rămâne cu aceleaşi salarii şi în continuare. Liderul Sindicatului „Didactica“ Vaslui, Sorin Ţiplea, a trimis deja o adresă către ceilalţi lideri sindicali vasluieni în care propune ca profesorii să apeleze la acţiuni de protest.

„Aşteptăm să vedem ce spun reprezentanţii sindicatului nostru de la nivel naţional. Duminică vom avea şi o întâlnire cu toţi liderii sindicali din judeţul Vaslui, acolo unde vom decide cum vom proceda în perioada următoare“, ne-a spus Sorin Ţiplea.

„Nu mai îndrăznim să sperăm“

Liderii de sindicat din Bârlad nu sunt însă încântaţi de ideea de a protesta în perioada următoare. „Nu cred că se pune problema, cel puţin anul acesta, de a mai apela la măsuri de protest“, ne-a spus Mircea Marinescu, preşedintele Sindicatului Învăţământ „Tutova“ Bârlad.

Cadrele didactice spun că şi-au pierdut speranţa că vor mai primi vreun ban din anii trecuţi. „Ne-am plictisit să tot auzim că sindicatele au câştigat procese şi că ne vom primi banii din urmă. Nu mai cred în aşa ceva“, ne-a spus un profesor de română din Bârlad.

Un alt proces pe care sindicaliştii l-au câştigat în instanţă se referă la acordarea celor 25% din salariul aferent concediului de vară de anul trecut. Şi acordarea acestor bani către dascăli planează, însă, sub semnul incertitudinii.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite