Vaslui: Preotul afurisit de la Copăceana, uns episcop

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serafim (centru) a fost uns episcop săptămâna trecută, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Ucraina
Serafim (centru) a fost uns episcop săptămâna trecută, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Ucraina

Stareţul Serafim a fost avansat în urma unei ceremonii care a avut loc în Ucraina şi acum se visează mitropolit sau patriarh. Lăcaşul de cult este unul controversat deoarece cei care oficiază slujbe au devenit preoţi în străinătate şi nu sunt recunoscuţi în România.

Ceremonia de hirotonie a stareţului Serafim a avut loc în urmă cu o săptămână, în localitatea Zaporoje (Ucraina).

„În cadrul Sfintei Liturghii oficiate de către toţi Arhiereii prezenţi ai Bisericii Ortodoxe a Rusiei, în cadrul Arhiepiscopiei din Zaporoje, Prea Cuviosul Părinte Serafim a fost hirotonit în înalta treaptă de Episcop, de către Înalt Prea Sfinţia Sa, Damaschin, Mitropolitul Moscovei şi Întregii Rusii, înconjurat fiind de un sobor de alţi trei Arhierei“, se arată într-o postare pe blogul personal al lui Veniamin Ilie, tânărul care a înfiinţat, alături de Serafim, mănăstirea din Copăceana într-o casă nesfinţită.

„O turmă fără stăpân“

În urma ceremoniei din Ucraina, Serafim poartă acum titulatura de Episcop al Vasluiului şi Vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului şi Pământurilor Moldoveneşti, iar Mănăstirea „Sf. Mare Mucenic Gheorghe“ a devenit sediu episcopal. Contactat telefonic, Serafim Dorobăţ ne-a declarat că, iniţial, era mulţumit cu statutul său de arhimandrit, însă atacurile Bisericii Ortodoxe Române (BOR) împotriva lui l-au ambiţionat.

„Tot s-a spus despre noi că suntem o turmă fără stăpân. Acum, am mers în Ucraina şi am fost hirotonit episcop, astfel că pot să demonstrez că avem stăpân“, a spus Serafim, subliniind că se simte prigonit de BOR. Acesta este şi motivul, susţine stareţul Serafim, pentru care a acceptat să poarte noua titulatură.

„O să umblu ca Patriarhul“

„Dacă BOR va continua să mă prigonească, într-un an de zile o să umblu ca Patriarhul. Dacă este democraţie, să fie democraţie. O să le demonstrez tuturor că, până de Crăciun, mă fac mitropolit, iar de Paşte o să fiu patriarh“, a punctat Serafim. Dacă noul episcop a fost ceva mai rezervat în declaraţii, călugărul Veniamin Ilie, care, mai nou, a devenit secretar eparhial, aduce grave acuzaţii BOR.

„Văd că se duce o adevărată campanie împotriva noastră. Păi, în BOR sunt o grămadă de poponari, afacerişti şi de golani. Despre ei de ce nu se scrie nimic?“, se întreabă Veniamin, călugărul care în urmă cu câteva luni fusese surprins în timp ce juca la „păcănele“.

Stareţul Serafim, refuzat de BOR şi ocolit de săteni

Episcopia Huşi nu era la curent cu noile schimbări de la Copăceana, însă îşi menţine poziţia enunţată într-un comunicat anterior.

„La Copăceana este o grupare religioasă stilistică, fără o comuniune cu bisericile ortodoxe recunoscute în întreaga lume. Mai mult, această grupare religioasă nu respectă nici măcar legea cultelor din România“, a spus Marian Tudorică, secretarul eparhial al Episcopiei Huşi.

„Nu merge nimeni la ei“

Referitor la hirotonirea lui Serafim şi transformarea mănăstirii Copăceana în Episcopie, Tudorică a declarat că Episcopia Huşi va comunica un punct de vedere oficial în câteva zile, după ce situaţia va fi analizată de PS Corneliu Bârlădeanu, episcopul Huşilor. Refuzat de conducerea BOR, stareţul Serafim, devenit mai nou episcop, este ocolit şi de sătenii din Copăceana. „Nu merge nimeni la ei la slujbă. La început, poate au mai mers oameni, să vadă despre ce e vorba. Chiar şi dacă e episcop, tot degeaba. Oricum, nu cred că poţi să devii episcop aşa, peste noapte“, a spus Tiţa Moise, de 70 ani.

Safta Năstase nu s-a lăsat nici ea impresionată de trecerea lui Serafim în rândul arhiereilor. „Eu nu am fost la ei niciodată şi nici nu am să mă duc. Am mai vorbit şi cu alte femei, mai evlavioase, şi nici ele nu merg la ei la biserică“, a spus bătrâna în vârstă de 80 de ani.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite