Vaslui: Prea săraci pentru a avea identitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 17.000 de vasluieni nu au buletin fie pentru că nu au bani de taxe, fie pentru că nu cred că documentul îi va ajuta cu ceva, deşi riscă să fie amendaţi. Sancţiunile pentru cei care refuză să-şi facă actul de identitate deşi au fost anunţaţi de autorităţi variază între 25 şi 80 de lei.

Datele Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Populaţiei (SPCLEP) Vaslui scot la iveală o realitate dură: în 2011 cartea de identitate este o necunoscută pentru mii de persoane. Sunt 3.519 de adolescenţi care au cel puţin14 ani. Dintre aceştia, două treimi sunt tineri care au împlinit vârsta legală pentru a avea actul de identitate în urmă cu trei sau chiar patru ani.

Alţi 14.000 de vasluieni au cărţile de identitate expirate, iar principala cauză pentru care nu şi le reînnoiesc este lipsa banilor. Suma pe care ar trebui să o „investească“ nu este mare, dar pentru cei care vin din mediul rural apare şi problema transportului.

Copiii cu părinţi stranieri, fără buletin

Conducerea SPCLEP consideră că o altă cauză care a dus la această situaţie este şi neglijenţa. Datele serviciului arată că, din numărul total al celor care nu sunt în legalitate, 1.830 de vasluieni au fost identificaţi şi, cu toate acestea, ei nu au venit să îşi schimbe buletinele.
„Într-adevăr, lipsa banilor este una din cauzele principale pentru care oamenii nu îşi fac cărţi de identitate, dar putem vorbi şi despre neglijenţă“, a declarat Dorina Rădăşanu, şefa SPCLEP Vaslui.

Aceasta susţine că multe persoane fără act de identitate sau cu buletinul expirat au fost totuşi depistate şi anunţate că trebuie să intre în legalitate de poliţişti şi jandarmi.

În ceea ce-i priveşte pe minorii care nu au buletin, majoritatea au părinţii plecaţi la muncă peste hotare. „Părinţii puteau lăsa o procură unor rude să vină acestea să le facă buletin. Sau chiar prietenilor sau mai ştiu eu cui au lăsat copilul, deoarece e în joc viitorul lui“, a adăugat Rădăşanu. În mediul rural, buletinul are o problemă „de imagine“: oamenii nu cred în utilitatea lui. „Nu îşi reînnoiesc actele de identitate deoarece ei cred că nu mai au nevoie de ele. În această categorie intră cei care nu au niciun fel de venit, adică cei care nu trebuie să dea nimănui datele de identificare. Ei trebuie să ştie, însă, că pot fi amendaţi“, a explicat şefa SPCLEP Vaslui.

Potrivit legii, vasluienii care nu sunt în legalitate cu actul de identitate pot fi amendaţi cu sume între 25 şi 80 de lei. Potrivit reprezentanţilor SPCLEP Bârlad, în ultima perioadă din ce în ce mai multe persoane fără identitate vin la sediul instituţiei pentru a intra în legalitate cu actele.

În loc de paşaport

„Aglomeraţia se explică prin faptul că oamenii ştiu că importanţa buletinului de identitate este mai mare decât în anii precedenţi. Asta pentru că acest act le permite să călătorească şi în alte ţări, unde nu se cere paşaportul“, a spus Nicolau Preludiu, inspector superior la SPCLEP  Bârlad.
În Bârlad şi în localităţile arondate, sunt 6.247 de persoane care nu au actele de identitate în regulă. Cele mai multe dintre acestea nu şi-au înnoit buletinele după ce acestea au expirat. Sunt şi 1.000 de adolescenţi care, deşi au împlinit 14 ani, nu şi-au făcut buletin.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite