Vaslui: Portret / Corneliu Ursan, poliţistul campion la sportul minţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ofiţerul este printre cei mai buni şahişti din ţară, dar are şi rezultate deosebite în Poliţie. A reuşit să oprească un transport de peste 700.000 de ţigări în Vama Albiţa.

Primul contact cu tabla de şah l-a avut în clasa a II-a, după ce l-a văzut pe un profesor practicând sportul minţii. „El mi-a explicat cum se joacă, iar la scurt timp am câştigat campionatul de şah organizat la nivelul şcolii. Ulterior, am început să joc mai des, cu vecini, chiar şi cu oameni mai mari, pe care începusem să îi bat“, îşi aminteşte Corneliu Ursan.


Deşi dezvoltase o adevărată pasiune pentru şah, câţiva ani buni Corneliu a abandonat sportul minţii pentru radiotelegrafie. Şi această disciplină i-a adus succese, el obţinând locul VI la „Daciada Naţională“, demonstrând că stăpâneşte aproape la perfecţie limbajul Morse.


După absolvirea Şcolii de Grăniceri de la Oradea, Corneliu Ursan a fost încadrat la Poliţia de Frontieră Vaslui. „Cu şahul am avut iar contact în 1999, când m-am stabilit la Râşeşti, judeţul Vaslui. Trei ani mai târziu, am participat la prima competiţie, un concurs pe Direcţia Poliţiei de Frontieră Iaşi. Atunci am oţinut locul II, asta deşi nu studiasem deloc şahul. În acelaşi an, am concurat la Campionatul Naţional al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, unde am oţinut locul V“, explică Ursan.


Abia în 2003 poliţistul a început să aprofundeze jocul de şah, după o participare la o competiţie realizată la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor, pe care a terminat-o printre ultimii.


„Atunci am achiziţionat prima carte de şah, de la maestrul Biro Şandor. El mi-a explicat cum să studiez, ce să citesc, ce fel de deschideri să fac. Practic, atunci am înţeles că şahul este ca o matematică fără pix şi hârtie“, îşi aminteşte Corneliu.


Club de şah în Divizia A


Odată cu aprofundarea şahului au început să vină şi cele mai importante premii, atât naţionale, cât şi internaţionale. „Parctic, am început să mă bat de la egal la egal cu maeştri internaţionali“, punctează poliţistul. 


El adaugă că cea mai mare dorinţă a sa este ca Vasluiul să figureze cu o echipă de şah în Divizia A. Momentan, Clubul „Realitatea“ Huşi, înfiinţat în 2006, se află în al doilea eşalon valoric al Campionatului Naţional de şah. „Din 2006, de când a fost înfiinţat clubul, judeţul nostru apare pe harta profesionistă a şahului. Anul trecut, am participat cu echipa în Divizia B şi am obţinut locul V, iar în acest an am ratat la mustaţă calificarea în divizia A. Sperăm ca la anul să promovăm, mai ales că Vasluiul nu a mai avut o echipă în Divizia A de peste 20 de ani“, afirmă Corneliu Ursan.

_____________

profil
născut. 8 februarie 1979,  localitatea Rădăuţi, judeţul Suceava.
studii. Curs postuniversitar de Drept Penal la Academia de Poliţie „Al. I. Cuza“, Bucureşti.
familie. Este căsătorit şi are un băieţel de 3 ani.

întrebări şi răspunsuri
V-a ajutat şahul în activitatea de poliţist?
În primul rând îţi solicită intelectul foarte mult. Te pune să gândeşti mai mult. Eu sunt şeful Compartimentului Analiză-Risc şi-l înlocuiesc la comandă pe şeful Vămii Albiţa. Aşa cum analizezi pe tabla de şah cea mai bună mutare, aşa analizezi soluţiile pentru contracararea activităţii infractorilor.
Cât timp alocaţi şahului?
De când am început să-l studiez, stăteam şi câte opt ore pe zi, în condiţiile în care alte opt ore le petreceam la muncă. Aşa am ajuns să renunţ la citit, una din pasiunile mele. Am furat chiar şi din timpul alocat celor dragi. Familia mă înţelege, dar este destul de dificil.

ce-i place
Poliţistul pune mare preţ pe ordine. „Chiar şi în şah trebuie să fii ordonat.  Nu poţi să faci o mutare bună, iar apoi să faci altele în grabă pentru că poţi pierde partida. Îmi plac foarte mult oamenii inteligenţi, dar cu simţul umorului“, spune Corneliu.

ce nu-i place
Corneliu Ursan mărturiseşte că nu-i plac prostia, oamenii needucaţi, mizeria şi dezordinea. „Nu-mi place să văd pe chipul unui om durere, supărare. De fiecare dată când văd pe cineva supărat încerc să-l binedispun“, afirmă Corneliu.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite