Vaslui: Portret / Adrian Călin învie tradiţiile la Palatul Copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvent al Conservatorului din Iaşi, profesorul de la Cercul de Etnografie şi Folclor din Vaslui transmite celor mici frânturi din zestrea românilor.

Visul său din copilărie era să devină un fotbalist de renume, asemenea lui Pele. Părinţii l-au înscris la o clasă de fotbal, însă la doar 12 ani a fost diagnosticat cu astm bronşic, afecţiune care l-a obligat să încerce un alt drum. Tatăl l-a înscris la Liceul de Artă „Octav Băncilă“ din Iaşi, unde a studiat trompeta.


„Înclinaţia către muzică o moştenesc de la bunici. Pe lângă fotbal, îmi plăcea la nebunie să cânt. Bunicul meu a cântat la bariton într-o fanfară. Când aveam ocazia, îl mai necăjeam şi eu. Acesta a fost şi unul dintre motivele pentru care am acceptat dorinţa părinţilor“, îşi aminteşte Adrian.


Proba de foc a muzicii


După terminarea liceului, Adrian a avut un moment de cumpănă, în care şi-a dat seama că arta este un domeniu din care cu greu poţi scoate destui bani pentru o viaţă decentă. „Am încercat să fac ceva pentru a-mi câştiga existenţa. La acea vreme, instrumentul nu-mi oferea nicio alternativă. Aş fi vrut să mă angajez la Filarmonică sau la Operă, dar nu am reuşit. Aşa am ajuns să mă înscriu la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor. Mi-am dat seama că trebuia să mai fac ceva“, mai povesteşte tânărul.


În timp ce urma această facultate, a început o colaborare cu un prieten de-al său care era profesor de muzică. Îl ajuta să facă aranjamentul muzical al unor piese pentru diferite spectacole.


„La fiecare sfârşit de săptămână mă întâlneam cu el şi îl ajutam să pună la punct liniile melodice. De fapt, el a fost cel care m-a încurajat şi m-a sfătuit să urmez Conservatorul“, a mai spus Adrian.


Urmând sfatul prietenului său, s-a înscris la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi, profilul Pedagogie Muzicală. După trei ani de cursuri, a obţinut o catedră la Palatul Copiilor „Constantin Didilescu“ din Vaslui şi şi-a dat seama că are un scop în viaţă pentru care trebuie să lupte: muzica populară.


Visează la un ansamblu folcloric


„Am realizat, în timp ce urmam cursurile celei de-a doua facultăţi, ce înseamnă cu adevărat muzica. E de la sine înţeles că dragostea mea pentru fotbal şi celelalte interese sau idei au trecut pe locul doi. Acum pot să spun că sunt un om împlinit“, a mai adăugat profesorul. În acest moment, Adrian Călin conduce Cercul de Etnografie şi Folclor al Palatului Copiilor din Vaslui. Pregăteşte 25 de copii cu care vrea să formeze un ansamblu de muzică populară.

_______________

profil
născut. 2 iunie 1981, Vaslui.
studii. A absolvit Universitatea de Arte „George Enescu“, Iaşi, specializarea Pedagogie Muzicală.
familie. Este necăsătorit.

întrebări şi răspunsuri
Ce proiecte de viitor ai?
Când am văzut că în municipiul Vaslui copiii nu îndrăgesc muzica populară, m-am gândit că pot face ceva în acest sens. Ca un paradox, în oraşele mai mici din judeţ sau chiar la sate sunt nenumărate ansambluri folclorice de copii care au crescut în notorietate atât pe plan local, cât şi naţional. Sper ca în maxim doi ani să pun pe picioare un astfel de ansamblu.
Este greu să lucrezi cu copiii?
Doar atunci când tu te consideri un om matur în faţa lor. Trebuie să ştii să înţelegi exact cum văd ei lucrurile.Cât timp îi faci să înţeleagă că vin la Palat nu din obligaţie, ci din plăcere îţi uşurezi enorm munca.

ce-i place
Pe lângă muzică, marea pasiune a lui Adrian rămâne fotbalul. „De mic mi-a plăcut să joc fotbal. Moştenesc de la tata microbul ăsta. Aşa cum am mai spus, aş fi vrut să fac sport de performanţă, dar nu m-a ajutat sănătatea. Acum ies cu prietenii săptămânal şi joc fotbal în sală“, spune Adrian.

ce nu-i place
„Urăsc minciuna. Sunt mâhnit atunci când elevii mă mint şi îi simt. De asta încerc să-i fac şi pe ei să înţeleagă că, de fapt, se mint pe ei înşişi“, a încheiat muzicianul.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite