Vaslui: Portret/ Virgil Giuşcă, două decenii în slujba culturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Bârlad de peste 20 de ani. I-a adus în oraşul vasluianpe unii dintre cei mai importanţi artişti din ţară.

De-a lungul anilor, Virgil Giuşcă a organizat sute de activităţi. Primul contact important cu viaţa culturală bârlădeană l-a luat în 1965, când a fost numit responsabil cu şcolile în cadrul Comitetului Municipal al Uniunii Tineretului Comunist. „Nu mi-e ruşine să spun că am avut această funcţie, pentru că eu mă ocupam doar cu problemele culturale, nu aveam treabă cu cele politice“, explică Giuşcă. 


Din 1975 şi până înainte de Revoluţie, actualul director al Casei de Cultură a fost preşedintele Comisiei Culturale a Consiliului Municipal al Sindicatelor. Mai exact, coordona activitatea culturală în rândul sindicaliştilor din oraş. „Îmi aduc aminte că în prima activitate culturală organizată de mine am invitat doi artişti de la Bucureşti la Teatrul «Victor Ion Popa» din oraş. Am mărit pozele lor cu mijloacele primitive pe care le aveam la dispoziţie şi am pus nişte anunţuri prin oraş. Vreau să vă spun că sala a fost plină de oameni, abia mai stăteau în picioare“, povesteşte Virgil Giuşcă.


Artişti mari au ajuns la Bârlad la invitaţia sa


Directorul susţine că de-a lungul anilor, la invitaţia sa, au ajuns la Bârlad artişti precum Amza Pellea, Dem Rădulescu, Margareta Pâslaru sau Stela Enache. „Cred că o mare parte dintre cei mai cunoscuţi artişti români au ajuns la Bârlad. Întotdeauna am aplecat urechea la ceea ce voiau oamenii pentru că şi mie trebuie să-mi placă ceea ce le place oamenilor“, spune directorul. După Revoluţie, a fost numit director al Casei de Cultură din Bârlad şi a reuşit să-şi menţină funcţia până în prezent.


Promovează micii artişti la Casa de Cultură


În ultimii cinsprezece ani, instituţia de cultură a organizat, cel puţin o dată pe lună, o expoziţie de pictură realizată de copii. „Asta nu înseamnă că ne-am îndepărtat de ceea ce înseamnă arta profesionistă din oraş. Am considerat, însă, că şi copiii merită propulsaţi“, explică Virgil Giuşcă. Printre cele mai importante activităţi culturale pe care Virgil Giuşcă le-a iniţiat se numără festivalul „Ritmurile tinereţii“ sau evenimentul teatral „Studioul artistului amator“.

întrebări şi răspunsuri


Care e diferenţa între cultura de acum douăzeci de ani şi cea de acum?
Singura diferenţă e că lipsesc unele stereotipuri. Pictorul pictează în continuare, muzicianul cântă, scriitorul creează poezii sau proză. S-a renunţat însă la ceea ce înseamnă tematică impusă. Lipseşte acea încorsetare rigidă în actul de creaţie artistică, mai cu seamă în rândul elevilor. 
Pe lângă activitatea zilnică, ce pasiuni aveţi?
Pasiunea mea este legată strict de pasiunile oamenilor. Meseria îmi impune să îmi placă ceea ce le place celor din jur.

ce-i place
Meseria pe care o are de atâţia ani l-a determinat să îi placă să mulţumească oamenii. „În ciuda modului în care se comportă uneori, dragostea mea faţă de cel de lângă mine este aparte şi aşa a fost dintotdeauna“, spune Virgil Giuşcă.

ce nu-i place
Nu suportă certurile, orgoliile fără rost, violenţa de niciun fel şi răutăţile. „Niciodată nu mi-a placut să nu mă salut cu cineva pentru că suntem certaţi. Am încercat să mă înţeleg cu toată lumea“, adaugă directorul Casei de Cultură din Bârlad.

profil
născut. 2 iulie 1941, Bârlad.
studii. Facultatea de Filologie din Iaşi.
familie. Este căsătorit şi are doi copii.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite