Vaslui: Portret/ Silvia Ene: „Tinerii şi-au bătut joc de muzica populară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Talentul şi vocea le-a moştenit de la tatăl ei. A scos cinci albume pe piaţă şi pregăteşte o nouă surpiză iubitorilor acestui gen de artă.

Silvia Ene a început să cocheteze cu muzica de la o vârstă fragedă. Ambii părinţi cântau, tatăl ei fiind la acea vreme şeful binecunoscutei formaţii de fanfară de la Valea Mare. „Încă din şcoala primară am participat la diferite concursuri pe care le-am câştigat. Eu cred că tocmai aceste premii, dar şi imboldul dat de părinţii mei, m-au ambiţionat şi m-au determinat să continui în cariera muzicală“, povesteşte artista. Solista a urmat cursurile gimnaziale ale unei şcoli din Vaslui, ocazie cu care a făcut cunoştinţă cu regretatul profesor de muzică, Constantin Didilescu, cel al cărui nume îl poartă astăzi Palatul Copiilor din municipiul reşedinţă de judeţ.


„Lucrez la un nou album“


S-a înscris, apoi, la şcoala profesională MIU din Focşani, unde şi-a continuat cariera muzicală. „La Focşani am evoluat foarte mult. Am participat la foarte multe concursuri din ţară, dar şi la câteva din străinătate“, a mai adăugat Silvia Ene. În anul 1981, Silvia a revenit la Bârlad unde s-a căsătorit cu regretatul actor al teatrului „Victor Ion Popa“, Virgil Leahu. Ulterior, ea a fost cooptată în ansamblul „Trandafir de la Moldova“, la care este angajată şi acum şi  cu care a participat la numeroase concursuri. Notorietatea acestui ansamblu a făcut ca televiziunile şi radiourile să îi invite tot mai des în diferite emisiuni.


În prezent, Silvia Ene se poate lăuda cu 5 albume scoase pe piaţa muzicală. „Acum lucrez la un nou album. Am înregistrat, până în acest moment, 17 piese, dar vor fi mai multe la număr. Nu aş vrea să dezvălui prea multe, deoarece aş dori să fie o surpriză pentru iubitorii de muzică populară. Pot doar să spun că sunt piese culese din folclorul zonei noastre, a Moldovei“, a spus în final solista.

întrebări şi răspunsuri
Se câştigă bine din muzică?
Dacă eşti serios şi pui suflet, da. Mai trebuie şi un pic de notorietate, deoarece un artist apreciat este mai tot timpul solicitat. Din salariu nu fac prea multe, dar am noroc de spectacole, de nunţi sau diferite petreceri private.
Ce părere aveţi de avalanşa de artişti de pe piaţa muzicală românească?
Avem şi artişti foarte buni, dar sunt şi oameni care nu au ce căuta în această industrie. Tinerii, mai ales, şi-au bătut joc de muzica populară, pe care au început să o manelizeze. Din păcate, televiziunile nu se mai uită la calitate, din cauza banilor şi a ratingului. Pe vremea mea nu era aşa.

ce-i place
Silviei Ene îi place foarte mult să călătorească, mai ales primăvara, care este şi anotimpul ei preferat. „Îmi place primăvara pentru că încep păsărelele să cânte şi totul prinde viaţă“, a mărturisit artista.

ce nu-i place
Artista urăşte tot ce-i rău, în general, dar îi detestă, în mod special, pe cei care bârfesc. „Nu-mi plac oamenii care bârfesc. Consider că astfel de oameni sunt cei care nu au ce face în viaţa de zi cu zi, care se plictisesc şi care vor răul altcuiva. Din aceeaşi categorie fac parte şi cei invidioşi“, a mai spus Silvia Ene.

profil
născută. 24 ianuarie 1952.
studii. Şcoala Profesională MIU Focşani, profil confecţioner.
familie. Este văduvă şi are o fată.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite