Vaslui: Portret/ Paul Petcu are peste 3.500 de monede din întreaga lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bârlădeanul este pasionat de numismatică şi spune că nu ar renunţa la colecţia sa pentru nimic în lume. Piesele sunt cumpărate sau aduse de peste hotare de prieteni şi rude.

Pe lângă varietatea impresionantă de monede pe care le deţine, Paul Petcu se mai poate lăuda şi cu alte colecţii de bancnote, brichete sau vederi. „Am 500 de bancnote, iar colecţiile de brichete şi vederi sunt mai mici. Monedele pe care le-am adunat de-a lungul anilor sunt cam din toate ţările lumii, unele din state care nu mai există în prezent, cum ar fi Republica Democrată Germană“, ne-a spus Paul Petcu.

O pasiune veche de 14 ani, cu rădăcini în Suedia

Colecţionarul ne-a mărturisit că s-a apucat de colecţionat monede în urmă cu 14 ani. „Atunci, o cunoştinţă care locuia în Suedia mi-a oferit un glosar plin cu monede din ţara scandinavă. Era al soţului ei, care era colecţionar. Am fost impresionat de acest lucru şi aşa am decis să mă apuc de adunat piese numismatice“, a mai spus bârlădeanul.

Chiar dacă posedă una dintre cele mai mari colecţii numismatice din judeţul Vaslui, Paul Petcu spune că nu a călătorit în alte ţări. Multe dintre exponate i-au fost oferite de către prieteni din străinătate sau de diferite cunoştinţe care făceau drumeţii în alte ţări. „Am doi nepoţi care au lucrat pe un vas şi, prin prisma meseriei lor, au vizitat multe ţări. Ei sunt cei care mi-au adus multe monede“, a adăugat Petcu. Colecţia sa este foarte bine ordonată, fiecare dintre cele 3.500 de exponate având locul ei special.

Le ţine în glosare, clasificate pe anii de apariţie şi pe ţarile din care provin. Colecţionarul povesteşte că într-o zi întreagă nu are timp să analizeze fiecare exponat în parte.

Întâlniri săptămânale cu ceilalţi colecţionari

O altă modalitate prin care bârlădeanul şi-a extins colecţia sunt târgurile numismatice sau adunările periodice pe care le are cu ceilalţi colecţionari din Bârlad. În fiecare duminică, mai mulţi colecţionari bârlădeni se întâlnesc la Casa Armatei, unde discută despre exponatele pe care le posedă sau fac schimburi între ei.

„Numai de la începutul acestei luni, am adunat 40 de monede pe care nu le avem în colecţie. De-a lungul timpului am şi cumpărat foarte multe exponate. Nu am făcut niciodată un calcul pentru a vedea câţi bani am cheltuit pentru a-mi îmbunătăţi colecţia“, a mai spus Paul Petcu. Acesta a precizat că cea mai valoroasă monedă pe care o deţine datează de pe vremea romanilor. În timpul „carierei“ de numismat, bârlădeanul şi-a expus de mai multe ori colecţia la muzeu, în cadrul diferitor activităţi.

Profil
Născut. 25 septembrie 1953, Bârlad.
Studii. Absolvent al Colegiului Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu“, Bârlad.
Familie. Este căsătorit, are o fiică.

Întrebări şi răspunsuri
Aveţi un exponat la care ţineţi în mod special?
De toate sunt ataşat în egală măsură. Eu am încercat să adun mai multe monede care au fost circulate, nu neapărat piese unicat. Consider că fiecare piesă are istoria ei. Una dintre monede poate a aparţinut unui terorist sau unui om care a murit cu ea în buzunar. Asta este frumuseţea la o colecţie. 
Când vă veţi opri din colecţionat?
Când nu voi mai putea merge sau vedea.
Ce veţi face cu monedele strânse când acest lucru se va întâmpla?
O voi lăsa fiicei şi nepoatei mele, care acum are opt luni. Vreau ca munca mea să rămână în familie.

Ce-i place
„Îmi place viaţa. Pentru mine este o bucurie să vin acasă şi să mă simt destins, departe de problemele de zi cu zi“, spune Paul Petcu.

Ce nu-i place
„Dezinteresul autorităţilor pentru cei mulţi. Sunt multe situaţii în care oameni bolnavi, săraci sunt lăsaţi de izbelişte fără ca nimeni să-i ajute. Asta e dureros“, adaugă colecţionarul.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite