Vaslui: Portret/ Mitică Epure, o viaţa în slujba muzicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul are aproape 40 de ani de când le predă celor mici tainele instrumentelor muzicale şi a pus bazele a trei festivaluri în judeţ. 

De-a lungul carierei sale, Didi Epure, aşa cum este cunoscut în tot Bârladul, a instruit mii de elevi la diferite instrumente muzicale. Mare parte dintre aceştia au ajuns fie cântăreţi profesionişti, fie profesori de muzică în diferite oraşe din România sau din străinătate. Pentru Didi Epure, totul a început pe când era în clasa a II-a, când mama lui l-a înscris în Ansamblul „Trandafirul Moldovei“. „Eram foarte încântat în acea perioadă de acest fenomen. Cântam la vioară şi, deşi eram destul de mic, am început să învăţ să cânt pe note“, îşi aduce aminte profesorul bârlădean.

„Dirijam orchestra liceului“

Pasiunea pentru muzică avea să-i hotărască drumul în viaţă. Mai întâi, s-a înscris la profilul de muzică de la Liceul Pedagogic din Bârlad. „Când am ajuns la liceu, ştiam deja să cânt pe note. Învăţasem pe când eram în Ansamblul «Trandafirul Moldovei». Ţin minte că dirijam orchestra liceului“, ne-a mai spus Didi Epure.

După ce şi-a finalizat studiile, bârlădeanul s-a îndreptat către Clubul Elevilor „Spiru Haret“ din Bârlad,  în 1972, unde activează şi în prezent. De-a lungul carierei a obţinut sute de premii cu micuţii pe care i-a pregătit şi care s-au prezentat la concursurile organizate în ţară şi în străinătate. „Unul dintre cele mai importante premii pe care le-am obţinut în cariera mea a fost locul I, cu orchestra de muzică uşoară, la concursul «Cântarea României». Asta se întâmpla în 1986“, îşi aduce aminte Didi Epure.

A compus zeci de cântece pentru copii

Profesorul bârlădean este „vinovat“ pentru organizarea în judeţul nostru a trei concursuri de muzică uşoară pentru copii şi tineret. Unul dintre acestea, Festivalul „Florile copilăriei“, adună anual participanţi din toate colţurile ţării. De asemenea, Mitică Epure a compus zeci de melodii pentru copii. Unele dintre acestea fac parte din repertoriul unor şcoli de muzică din întreaga ţară, cu care are încheiate parteneriate. O colaborare are şi cu filiala din Franţa a asociaţiei muzicale „Transilvania“.

În prezent, Didi Epure este profesor de muzică vocal-instrumentală pentru 80 de copii, care sunt împărţiţi pe trei categorii, în funcţie de nivelul de pregătire al fiecăruia. Anul acesta va participa cu cei mici la festivalurile organizate la Vatra Dornei  şi Arad.

Profil
Născut. 15 noiembrie 1948, Bârlad.
Studii. Colegiul Universitar de Muzică din cadrul Facultăţii de Psihologie, Univ. „Al. I. Cuza“, Iaşi.
Familie. Este căsătorit şi are doi băieţi.

Întrebări şi răspunsuri
Cât de greu e de instruit un copil pentru a deveni performant în muzică?
E mult mai greu decât pare la prima vedere. Ai nevoie de cel puţin trei ani pentru a pregăti un elev care să participe la concursuri. Este nevoie de multă muncă, răbdare, perseverenţă şi, nu în ultimul rând, de talent. Nu poţi scoate apă din piatră seacă.
Care este cea mai mare realizare din viaţa dumneavoastră?
Cei doi copii ai mei. Am doi băieţi. Amândoi au terminat Conservatorul şi sunt foarte mândru de ei. Mai ales că mi-au oferit şi doi nepoţei care sunt şi ei premianţi la şcoală.

Ce-i place
Profesorului îi place sportul. În liceu a făcut parte din echipa de juniori a clubului de rugby Rulmentul Bârlad. „Şi acum mai am legitimaţia de rugbist. O păstrez pentru a o arăta nepoţeilor mei“, ne-a spus acesta.

Ce nu-i place
Didi Epure detestă kitsch-urile atunci când vine vorba de muzică. „Este dureros că sunt atâţia compozitori de valoare care trăiesc de pe o zi pe alta, iar maneliştii se bucură de o popularitate mare. O vină pentru acest lucru o are şi mass-media care i-a promovat“, a încheiat muzicianul.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite