Vaslui: Portret/ Mihai Hondru formează campioni în arte marţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antrenorul de taekwondo este preşedintele primului club de profil din judeţ, înfiinţat imediat după Revoluţie. A strâns cu elevii săi sute de medalii.

Filmele cu Bruce Lee au fost cele care au stârnit în Mihai pasiunea pentru arte marţiale. Sportivul povesteşte că atunci când era în clasa a VI-a, adică prin anul 1986, mergea la videotecă împreună cu alţi copii, după care încercau să îl imite pe actor atunci când se jucau.

„Mai în glumă, mai în serios, Bruce Lee a fost omul care mi-a arătat ceea ce vreau să fac cu adevărat în viaţă“, povesteşte Mihai. Primele mişcări profesioniste le-a învăţat la Suceava, unde a făcut liceul. Un prieten de-al său practica acest sport pe ascuns, iar seara, când revenea la cameră, împărtăşea cu Mihai ceea ce învăţa în timpul zilei. 

„Eram uluit şi încântat că am cu cine să mă antrenez. Prietenul meu se antrena pe ascuns cu un arab, deoarece pe vremea aceea era interzis să practici artele marţiale“, precizează Mihai.După ce a terminat liceul, Mihai a revenit la Vaslui unde, după Revoluţie s-a înfiinţat clubul de taekwondo „Voinţa”. Fără să stea pe gânduri s-a înscris şi, nu peste mult timp, au început să apară şi concursurile.

„Pe cât de încântat, pe atât de emoţionat eram. Îmi aduc aminte că primul antrenament mi s-a părut extrem de uşor, deoarece tot ceea ce exersasem până atunci se asemăna foarte mult“, îşi aminteşte sportivul.  La doar patru luni de la înscriere, Mihai a participat alături de alţi nouă colegi din club la o competiţie amicală cu un alt club de profil din Iaşi. A fost învins de concurentul său, însă nu s-a descurajat.

În 1994 a participat la Campionatul Naţional de Taekwondo, acolo unde a obţinut prima sa medalie.  „Atunci am avut două victorii, iar în finală am avut neşansa să mă lupt cu vicecampionul european la Kyokusin, un stil de arte marţiale foarte dur“, a spus Mihai. Ulterior, sportivul s-a perfecţionat în acest stil de arte marţiale şi a devenit multiplu campion naţional şi balcanic. Rezultatele remarcabile obţinute  l-au  motivat pe Mihai să se implice şi mai mult în clubul din care făcea parte. Alături de alţi câţiva colegi, a investit tot ce avea în club, pe care l-a numit ulterior „Liga de Est“.

15 competiţii pe an

Deoarece era singurul care avea şi posibilităţi materiale, Mihai a devenit preşedintele asociaţiei sportive. Pe 22 noiembrie 1997,  „Liga de Est“ a fost afiliată la Uniunea Română de taekwondo şi la Federaţia Română de Arte Marţiale. An de an, sportivii clubului au reprezentat judeţul Vaslui la numeroase competiţiinaţionale şi internaţionale. În timp, „Liga de Est“ şi-a făcut un renume naţional, iar sutele de medalii, numeroase din aur, confirmă valoarea celor care se antrenează la Vaslui.

Profil
Născut. 6 aprilie 1972 la Vaslui.
Studii. A urmat cursurile Şcolii Postliceale Sanitare din Vaslui, promoţia 1990.
Familie. Este căsătorit şi  are un copil.

Întrebări şi răspunsuri
De ce ar trebui cineva să practice acest sport?
Cei care practică artele marţiale, în general, vor avea o minte sănătoasă într-un corp sănătos. De asemenea, disciplina de antrenament îi dezvoltă acelui om o conduită morală exmplară. Nu în ultimul rând, artele marţiale au şi rolul de a ne învăţa cum să ne apărăm atunci când e cazul.
Care e vârsta optimă de început a acestui sport?
Nu există o vârstă optimă. În primii ani, nu există contact fizic. Atunci se lucrează la dezvoltarea armonioasă a corpului şi la implementarea disciplinei elevului.

Ce-i place
Lui Mihai Hondru îi plac la nebunie filmele de comedie şi câinii. „Pe lângă acestea, îmi place să ascult muzică reggae, trupa mea preferată fiind Alpha Blondy“, a precizat Mihai Hondru.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii care nu se ţin de cuvânt. Eu sunt omul care, dacă am vorbit cu cineva ceva, acea persoană trebui să respecte înţelegerea făcută cu mine“, a mai spus antrenorul.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite