Vaslui: Portret/ Marius Gîmbuţă a lovit balonul oval, iar acum predă karting

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Gîmbuţă
Marius Gîmbuţă

Ieşeanul a ajuns la Bârlad ca rugbist de performanţă la echipa din localitate, iar acum predă tainele kartingului.

Marius Gîmbuţă s-a dedicat toată viaţa sportului. De-a lungul timpului a gustat câte puţin din fiecare ramură sportivă. A cochetat cu fotbalul, handbalul, înotul şi a fost rugbist de performanţă. În prezent, conduce cercul de karting de la Clubul Elevilor „Spiru Haret“ din Bârlad.

„Pentru această pasiune este de vină, probabil, linia mea genetică. Tata a fost profesor de sport şi mai am un frate care este profesor de educaţie fizică“, ne-a spus Gîmbuţă. Cei mai mulţi lauri în cariera de sportiv i-a cules de pe urma rugby-ului.

A câştigat Cupa României la rugby

Sportul cu balonul oval l-a început încă din liceu. Atunci făcea parte din echipa de juniori a Liceului Metalurgic din Iaşi. În urmă cu aproape 20 de ani a fost selectat de antrenorii de la Poli Iaşi, iar în 1986 a jucat în echipa de aur a rugby-ului bârlădean. Aici, în 1987, a reuşit performanţa de a câştiga Cupa României.

„În acea perioadă, toate echipele mari se temeau de Rulmentul Bârlad. Şi Steaua şi Dinamo, toţi tremurau când ne confruntam pe teren propriu“, îşi aminteşte fostul rugbist.

După ce şi-a încheiat cariera de sportiv, a obţinut carnetul de antrenor şi a absolvit Academia de Rugby. A fost profesor de educaţie fizică şi sport la mai multe unităţi de învăţământ din Bârlad. De doi ani a preluat frâiele singurului cerc de karting din Bârlad. Cele mai mari performanţe sunt de anul acest.

În primăvară, elevii săi „au împuşcat“ un loc doi la Concursul Naţional de Educaţie Rutieră şi Karting, desfăşurat la Târgu Secuiesc şi locul trei la Cupa Iaşiului.  „Performanţele ar fi şi mai mari dacă am avea mai multe karturi cu care copiii să poată exersa“, se plânge profesorul.

Profil
Născut. 8 octombrie 1963, Târgu Frumos, judeţul Iaşi.
Studii. Facultatea de Sport şi Educaţie Fizică de la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi.
Familie. Este căsătorit, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
Ce învaţă copiii la karting?
Prin această activitate îmi propun, în primul rând, să scot copiii din casă şi să-i determin să facă sport. Mulţi cred că vin şi se urcă direct în kart. Nu e aşa, mai întâi trebuie să cunoască mai multe elemente de educaţie rutieră şi mecanică, să facă mai multe ore pe simulator şi după aceea se urcă în vehicul. Cei care fac acest sport vor fi foarte buni şoferi când vor avea maşină.
Ce planuri aveţi pe viitor?
În primul rând, îmi propun să atrag cât mai mulţi copii la acest cerc. După care, sper să reuşim să achiziţionăm câte un kart pentru fiecare. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite