Vaslui: Portret/ Leonte Condurache: pilot în cursa unde premiul este viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambulanţierul crede că cei din breasla sa sunt precum soldaţii de pe linia frontului. Toţi bolnavii trec mai întâi prin mâinile lor, înainte să-i vadă medicii.

Spune că este şofer de când se ştie şi a ales să intre în sistemul sanitar la îndemnul soţiei, care lucrează la Spitalul Judeţean de Urgenţă. „Mi-a plăcut să fac şoferie de mic. Tatăl meu lucra pe şantier şi mă lua cu el la serviciu. Acolo veneau multe maşini, iar când le vedeam îmi doream de fiecare dată să le conduc“, îşi aminteşte Leonte Condurache.


În 1995 a avut oportunitatea să se angajeze ca şofer pe o autosanitară la Serviciul de Ambulaţă Judeţean (SAJ) Vaslui. A urmat apoi cursurile de ambulaţier la Bucureşti, pentru a putea face parte din echipa de prim ajutor. „Această meserie mi-a plăcut de la  bun început, iar de atunci am avut mii de intervenţii“, a adăugat Leonte.


Vara lucrează la foc continuu


Cele mai multe misiuni au loc în perioada verii şi sunt zile, afirmă ambulanţierul, când n-are timp nici măcar să ia masa. „În ultimele două-trei luni n-a fost zi în care să nu fi fost sute de apeluri. Zi de zi am depăşit şi programul de muncă“, spune Leonte Condurache.


Povesteşte că toţi ambulanţierii sunt suprasolicitaţi din cauza deficitului mare de personal. „Când m-am angajat erau 13 echipaje cu medici, iar acum sunt doar cinci. Înainte, când ne deplasam la urgenţe, luam pacienţii de la dispensare, iar acum, practic, îi luăm de acasă, din pat“, explică ambulanţierul.
Leonte mai adaugă că tot din cauza lipsei de personal, a autosanitarelor, dar şi a drumurilor foarte proaste pierd minute preţioase. 


„Cărăm pacienţii cu Daciile“


De opt ani, Leonte Condurache este liderul de sindicat al salariaţilor de la Serviciul de Ambulanţă Vaslui. Tot de atunci, în fiecare zi caută soluţii pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă, dar şi pentru ca drepturile colegilor săi să fie respectate. „Din păcate, în condiţiile de acum, nu aş mai recomanda cuiva să se angajeze în sistemul sanitar. Colegii noştri pleacă pentru că nu mai fac faţă. Dotările sunt proaste, maşinile sunt insuficiente. Iar asta numai din cauza Ministerului. Ei ştiau că parcurile auto nu sunt dotate, dar acum doi ani au dat 500 de maşini cu titlu gratuit Ministerului Administraţiei şi Internelor, iar noi cărăm pacienţii cu Daciile. În ’95, când m-am angajat eu, erau 90 de autosanitare, iar acum sunt mai puţin de jumătate“, a încheiat Leonte Condurache.

întrebări şi răspunsuri
Care este cea mai mare satisfacţie în meseria asta?
Faptul că salvez vieţi. Nu poate fi satisfacţie mai mare. Eşti mândru atunci când ajungi la spital cu un pacient, iar apoi el este mulţumit de ce-ai făcut pentru el. Practic îi smulgem din ghearele morţii.

Aveţi probleme în trafic din cauza celorlalţi şoferi?
De regulă şoferii se feresc atunci când văd o ambulanţă, însă sunt şi foarte mulţi care nu se dau deoparte. Chiar dacă ai semnalele acustice şi luminoase în funcţiune, îşi văd liniştiţi de drum, fără să ne lase să trecem. Ar trebui să fie conştienţi că viaţa unui om poate fi pierdută şi pentru o întârziere de câteva secunde.

ce-i place
„Îmi place foarte mult fotbalul. Joc în fiecare săptămână cu colegii, iar la meciurile Vasluiului sunt prezent pe stadion de fiecare dată când am posibilitatea“, ne-a spus ambulanţierul.

ce nu-i place
Leonte afirmă că, cel puţin în ultima perioadă, nu-i plac politicienii, în special cei de la guvernare. „Mereu promit multe în campaniile electorale, iar apoi nu mai fac nimic“, a spus Leonte, precizând totodată că detestă mizeria şi dezordinea.

profil
născut. 4 iulie 1960, Fereşti, judeţul Vaslui.
studii. Liceul Industrial, Bucureşti.
familie. Este căsătorit  şi are doi copii.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite